Pe 7 mai, președintele partidului „Șor” a declarat într-un video postat pe pagina sa de Facebook că Occidentul este de vină pentru „dezmățul” din Moldova, organizat de președinta Maia Sandu. În realitate, Șor nu face decât să repete vechiul narativ al Kremlinului că Statele Unite ale Americii sau Uniunea Europeană s-ar implica în treburile interne ale țării noastre. De fapt, anume Ilan Șor este cel care organizează proteste plătite cu scopul de destabilizare a situației din Republica Moldova.
În postarea sa, Șor a făcut apel la unele țări, pe care el le numește democratice, referindu-se la Rusia, China și Turcia, să intervină și să sprijine democrația din Moldova. El se arată indignat că „Presiunile asupra candidatului Partidului „Șor” Evghenia Guțul [la alegerile bașcanului autonomiei găgăuze] care a acumulat cele mai multe voturi, în primul tur, sunt din ce în ce mai mari […] Ceea ce se întâmplă în Moldova nu are loc în nicio țară civilizată din lume. Vestul nu reacționează la acest dezmăț și îi convine să închidă ochii. Este în zădar să aștepți vreo reacție din partea Ambasadei Americii sau a celor din țările UE. Iată de ce fac apel către diplomații din Turcia, Federația Rusă și China, cu rugămintea de a se implica și de a-și exprima opinia în privința alegerilor din Găgăuzia și a haosului pe care îl provoacă America și Vestul atât în toată lumea, cât și în Moldova, cu mâinile Maiei Sandu și a grupării ei”, a declarat Șor.
Rusia și planurile de destabilizare a Republicii Moldova
În realitate, Rusia a fost recunoscută atât de țările membre UE, cât și de SUA ca stat care sprijină și coordonează acțiuni de destabilizare în Moldova prin intermediul forțelor politice proruse de la Chișinău. „În timp ce R. Moldova își continuă calea de integrare europeană, credem că Rusia examinează opțiuni de slăbire a guvernului moldovenesc, obiectivul final fiind, probabil, instaurarea în capitală a unei administrații mai prietenoase Rusiei”, a declarat coordonatorul pentru comunicare strategică din Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, pe 10 martie. El a mai spus că agenți din Rusia, unii având legături cu serviciile secrete rusești, încearcă să organizeze și să folosească protestele din Republica Moldova pentru a instiga la o revoltă organizată împotriva guvernului.
Consiliul Uniunii Europene a decis pe 1 mai sancționarea persoanelor care amenință suveranitatea și independența, statul de drept, stabilitatea sau securitatea Republicii Moldova. „Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE”, se menționează în comunicatul Consiliului.
Ilan Șor este figura principală a protestelor anti-guvernamentale încă de la finele verii trecute. Prin intermediul membrilor partidului, el organizează regulat și plătește proteste împotriva guvernării proeuropene. Bunăoară, în toamna anului trecut, jurnaliștii de investigație de la publicația „Ziarul de Gardă” s-au infiltrat printre protestatarii lui Șor, demonstrând că oamenii care erau aduși în mod organizat la Chișinău erau plătiți. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate în colaborare cu Procuratura Anticorupție și Centrul National Anticorupție au desfășurat peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic „Șor”.
Și la alegerile pentru funcția de bașcan din Găgăuzia acest partid este suspectat că ar plăti alegătorii. În acest sens, Poliția a făcut publică pe 7 mai o înregistrare video și mai multe interceptări audio care arată schema prin care se realizau acțiuni de corupere a alegătorilor din autonomia găgăuză de către reprezentanții partidului „Șor”. În una dintre secvențele audio cei vizați ar discuta despre sume de bani de până la 15.000 de lei, dacă convingeau 30 de persoane s-o voteze pe Evghenia Guțul, candidata acestui partid la alegerile bașcanului.
Amintim că, în luna aprilie a acestui an, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Shor la 15 ani de închisoare pentru fraudă și spălare de bani în dosarul „furtul miliardului”. Instanţa a recunoscut şi pretenţiile Băncii Naţionale a Moldovei, care cerea recuperarea a 5,3 miliarde de lei de la acuzat. Ilan Shor a fugit din țară în vara lui 2019, după schimbarea puterii în Moldova, și se ascunde în Israel. După ce a fugit, a fost arestat în lipsă și trecut pe lista persoanelor urmărite internațional. Moldova a cerut extrădarea lui Ilan Shor din Israel.
Tema clasică a propagandei ruse
Pretinsa implicare a UE și SUA în politica internă a Republicii Moldova este o narațiune veche a propagandei ruse, exprimată și de către unii oficiali de la Kremlin, prin care se încearcă atestarea ideii că Moldova ar fi condusă de Occident. Aceeași narațiune este promovată și de partidele și politicienii pro-ruși din Moldova.
Propaganda pro-Kremlin acuză Vestul și de creșterea tensiunii în spațiul post-sovietic, inclusiv în regiunea transnistreană, afirmând că tensiunile ar fi „orchestrate” la Washington și Bruxelles și realizate prin guvernele de la Kiev, Chișinău și București, care ar fi „regimuri marionete”.
Mădălin Necșuțu
Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.