Ministra Sănătății, Ala Nemerenco: „Un medic din Soroca a luat pentru consultație 90 de lei, neoficial. Cunosc numele acestui medic. O să-l găsesc mâine”

0
1735

  De Ziua internațională a luptei împotriva corupției (9 decembrie), ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a scris pe pagina sa de Facebook că … corupția e ceva care fiecare știe că există undeva, pe ici-pe colea, dar nici într-un caz nimeni nu se asociază cu ea. Corupții însă sunt toți văzuți, auziți, întâlniți, ei sunt oameni concreți, cu posturi, familii, copii, părinți.

„O sa mă refer puțin la corupția „mică”, sau mita, sau plata condiționată, sau plicul, deși nu poate exista un rău mai mic si un rău mai mare. Răul este rău. Cel mai dureros e că acest fenomen în medicină este întreținut de dumneavoastră, dragi pacienți. Îi întreb pe cei care îmi scriu că au plătit – de ce ați făcut-o. Răspunsurile mă lasă fără cuvinte. “Ei, cum să nu dau. Vreau să fiu sănătos”. “D-apu toți așa dau”. “Vroiam să-l mulțumesc”. “Dă se putea să nu dau? Mi-au zis că nu se poate”.

Pentru pacienți – nu mai plătiți! Ieșiți din acest cerc vicios în care voi plătiți medicului, medicul – funcționarului de la Primărie, celălalt – educatorului la grădiniță, educatorul – polițistului, acela – profesorului, și profesorul – medicului. Și iar de la început…”, a scris demnitara.

Aseară, ministra a venit cu un alt mesaj, cu un alt conținut.

„Postarea nu se adresează medicilor onești, profesioniști, cu suflet, mâini și minte de aur. Am promis alaltăieri, de Ziua internațională a luptei împotriva corupției, sau mai bine zis împotriva corupților că voi veni cu un mesaj separat și pentru personalul medical.

Dragi colegi, cunoaștem toți cât e de grea profesia de medic, câtă responsabilitate cere, câte nopți nedormite, ardere profesională, emoții, permanentă învățare. Nici într-o profesie nu se duc atâția ani pe studii, ros de cărți și examene. Total de acord că salariul existent chiar și cu toate majorările lui din ultimii ani nici pe departe nu acoperă investițiile noastre de o viață în profesie – timp, studii, instruire continuă, muncă permanentă, adesea după program, neliniște, stres.

În acelaș timp, profesia ne face niște zei pentru oameni. Ei vin la noi cu ultima speranță. Și cu ultimul bănuț legat în basma, pe care îl strâng și leagă cu mâinile lor obosite, noduroase de munca la câmp. Majoritatea celor care stau în fața Dvs la consultație, sau ajung în operație, investigații nu au nici pe departe salariul Dvs, nemaivorbind de venituri. Majoritatea din ei seamănă cu părinții, buneii dumneavoastră. Dar nu vedeți această asemănare. Banii întunecă privirea.

Plățile pe care le luați, acceptați, solicitați, condiționați sunt niște pietre grele legate de gâtul tuturora. Dar în primul rând al dumneavoastră. Și tot ce e legat piatră de gât, la fund trage, mai devreme sau mai târziu… , nici nu știți când și care va fi prețul pe care va trebui să-l plătiți. S-ar putea să fie mult prea mare și nedrept, dar astăzi nimeni nu se gândește la asta.

Iată chiar acu mi-a scris mămica unui copil cu dezabilitate foarte gravă, țintuit la pat și cărucior, pe care nu l-a abandonat și îl îngrijește 18 ani cu multă dragoste și dăruire. Vă închipuiți o mamă care supraviețuiește din pensia modestă a fiicei și o bucățică doar de salariu de asistent personal, încropind venituri undeva vreo 2 mii pe lună. Și iată, când a ajuns să meargă la specialist în raion (Soroca) pentru o consultație, plătind din puținul care îl are 600 lei pentru taxi tur-retur, medicul i-a luat și 90 lei pentru consultație. Neoficial. În birou. Cunosc numele acestui medic. O să-l găsesc mâine. Să-i ducă banii acasă. Fiindcă mama și fiica nu au de pâine, i-am transferat eu acum seara pe card ceva căci mi se rupe inima. Da vouă dragilor, nu?! Inimile voastre sunt la locul lor?

Mă întreabă mulți cum voi lupta cu plățile care circulă în sistem de jos în sus, de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga. În sat și la oraș, în spital și policlinică, la RMN, operație, oriunde, la public și în ultimul timp și la unii privați. Și recunosc – îmi este mai ușor să identific zeci de milioane de euro, și parteneri gata să vină în ajutor ca să putem moderniza spitalele și instituțiile noastre, decât să obțin succes pe acest front. Dar știu cu ce o să încep – o să public numele celora care cer bani. Să-i cunoască întreaga țară. Da, o să-mi stric multe oale în cap. Dar trebuie să începem odată. Fiindcă viața e una și e de la Dumnezeu. Și nu are nimeni în lumea asta drept pe ea. Nimeni. Iar viața e unica care nu are preț”, a scris pe pagina sa de Facebook, ministra Ala Nemerenco.

Contactat de noi, vice-directorul Spitalului raional din Soroca, Valeriu Bordian, ne-a declarat următoarele: „Am citit și eu acest mesaj, 10 minute în urmă. Posibil este vorba despre un caz care ar fi avut loc, nu exclud nimic. În acest caz, organele abilitate să-și spună cuvântul și vinovatul să răspundă”.

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentJurământ de credință față de România, în minim o lună, cu doar 500 de lei la Bălți
Articolul următorATENȚIE! Examenele de șoferie vor fi susținute după o nouă metodologie
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.