(Video/ foto) Întâlnire de suflet între cititorii soroceni și autoarea Veronica Pîrlea-Conovali

1
286

Ieri, 19 martie, câteva zeci de soroceni au participat la întâlnirea cu scriitoarea Veronica Pîrlea-Conovali, autoarea mai multor volume de poezie și proză. Evenimentul face parte din proiectului “Soroceni de dincolo de Soroca”, implementat de Centrul de Documentare și Informare “Mihail Sadoveanu”.

În debutul întâlnirii, la care au venit locuitori ai municipiului Soroca, dar și locuitori ai satului Vărăncău, de unde își are originile scriitoarea, Viorica Gaja, șefa sălii multimedia a CDI “Mihail Sadoveanu” a prezentat profilul invitatei cu note biografice și creația autoarei.

  • Veronica Pârlea-Conovali s-a născut la 12 noiembrie 1968, în satul Vărăncău, Soroca. A absolvit Colegiul de Comerţ şi Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova. Este Magistru în istorie, membră a Uniunii Ziariştilor din România, membră a Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română.
  • A editat volumele: „O dragoste ne-adună” (1998), „Bumerangul ecoului” (2001), „În grădina copilăriei” (2004), „Şi-a venit ploaia…” (2006), „S.A. Bucuria – 60 de ani” (2006), „Ţara din stele” (2007), „Cu dragoste pentru vârsta a treia” (2008), „Destăinuiri de pe lumea cealaltă” (2013), „Lăcrimează-n dor amurgul” (2016), „Galina Furdui în Lumina Baştinei” (2017) etc.

În dialog cu cititorii de la baștină, protagonista evenimentului a povestit cum a început să-și pună gândurile pe hârtie, primele versuri fiind cele patriotice. Este foarte important  să ne cunoaștem istoria și să ținem la valorile noastre naționale, la țara și cultura românească, a menționat scriitoarea și istoricul Veronica Pîrlea-Conovali.

De asemenea, invitata a subliniat că legătura dintre generații în cadrul familiei, dar și în comunități scade din an în an, aceasta fiind o mare pierdere pentru copii mai cu seamă, care au ce învăța de la bunei și străbunei: bunătate, dragoste de cei apropiați, dragoste de Dumnezeu, dragoste de neam, omenia etc. În acest context Veronica Pîrlea-Conovali a menționat: “Copiii care cresc în preajma bătrânilor sunt mai sănătoși, mai înțelepți, cu mult mai atenți față de viață. Copiii care nu au bunei și nu sunt ținuți pe brațele buneilor sunt, cum zicem noi, copii crescuți în seră, în condiții artificiale. Noi nu ne dăm seama că, rupând legătura cu părinții, în principiu, rupem legătura cu tot absolut: cu noi, cu copiii noștri, cu nepoții noștri, care nu vor avea nici o legătură mai departe”.

În volumele sale autoarea redă  istorii și personaje inspirate din copilăria sa, descrie istoriile consătenilor trecuți de vârsta de 80 de ani, vorbește despre calitățile pe care trebuie să le păstreze fiecare om.

Un grup de pedagogi și eleve din Vărăncău au venit cu drag de consăteana lor și i-au dăruit un recital de poezie, drept recunoștință pentru  activitatea autoarei și drept dovadă că îi cunosc și apreciază creația ei. Totodată participantele  au interpretat imnul comunei Vărăncău, pe versurile Veronicăi Pîrlea-Conovali și au transmis un mesaj de apreciere și felicitate din partea primarului comunei.

Scriitoarea a fost însoțită la întâlnirea cu sorocenii de compozitoarea și poeta Olga Trudov-Mațarin și interpretul de muzică populară Valeriu Mocanu, astfel că cei prezenți au avut parte și de muzică plăcută sufletului.

Pentru toți cei veniți la eveniment, această întâlnire a fost o adevărată lecție de patriotism, omenie, bunătate.

Mai multe opinii de la eveniment citiți în ziarul “Observatorul de Nord” de vineri. 


Articolul precedent(VIDEO) “Istoria este lada cu zestre care trebuie păstrată”
Articolul următorEchipele comunitare și-au dat întâlnire la Soroca (GALERIE FOTO)

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru gandul bun transmis romanilor de pretutindeni.Imbratisez cu drag si pretuire autoarea si pe concitadinii sai. Pavel , Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.