Multe persoane nu cunosc că sunt bolnave de hepatită

0
29

La nivel global, 325.000.000 de persoane sunt infectate cu virusul Hepatitei B sau virusul Hepatitei C. Decesele cauzate de hepatită sunt în creștere, în timp ce mortalitatea cauzată de tuberculoză și HIV s-a redus. 90 la sută dintre persoanele infectate cu hepatita virală B și 80 la sută cu hepatita virală C nu cunosc că trăiesc cu această infecție, fapt care poate duce la dezvoltarea unei hepatite fatale sau cancer hepatic și, în unele cazuri, aceștia pot transmite boala altor persoane. În Republica Moldova, hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică.

Hepatita reprezintă procesul de inflamare a ficatului, însoțit sau nu de apariția unor leziuni permanente ale țesutului hepatic. Boala poate fi acută, când dispare într-un interval de până la 6 luni sau cronică, când necesită tratament și după această perioadă.

În funcție de tipul virusului care a provocat infecție, hepatita se poate vindeca în mod spontan, dispare în câteva luni ca urmare a tratamentului sau poate evolua spre ciroză și cancer hepatic. În cazul hepatitei virale, sunt mai frecvente trei tipuri: hepatita virală A, hepatita virală B și hepatita virală C, iar dintre acestea cele mai puține riscuri de cronicizare sunt în cazul hepatitei A.


90 la sută dintre persoanele infectate cu hepatita virală B și 80 la sută cu hepatita virală C nu cunosc că trăiesc cu această infecție, fapt care poate duce la dezvoltarea unei hepatite fatale sau cancer hepatic și, în unele cazuri, aceștia pot transmite boala altor persoane. În Republica Moldova, hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică.


Tipurile B și C, în formele cronicizate, pot fi deosebit de agresive, de multe ori având evoluție fatală. De exemplu, virusul hepatitei B este considerat de OMS al doilea agent cu potențial oncogen, după tutun. Primele semnale care ar trebui să ne atragă atenția sunt oboseala, stările de vomă, durerile abdominale cauzate de mărirea ficatului, îngălbenirea pielii și a scleroticii ochilor, pigmentarea brun închis a urinei, durerile musculare, febra. Altfel, hepatita A se găsește în materiile fecale ale unei persoane infectate și se transmite prin neglijarea igienei — nu întâmplător acest tip de hepatită se mai numește „boala mâinilor murdare”.

Hepatita B se transmite prin contact cu sângele sau secrețiile unei persoane infectate, a contactului sexual neprotejat, tatuajului, folosirii în comun a obiectelor de igienă personală, iar mama îi poate transmite copilului virusul la naștere.

Hepatita C se transmite numai prin sânge, astfel încât cele mai periculoase sunt transfuziile în centrele medicale, utilizarea în comun a acelor de seringă și contactul sexual neprotejat.

În Republica Moldova se realizează măsuri profilactice specifice, cum ar fi: depistarea precoce a bolnavilor cu hepatite virale acute sau cronice, ciroze hepatice virale, examinarea de laborator al contacților din focare și a contingentelor cu risc sporit de infectare, pentru depistarea markerilor virușilor hepatitelor virale…

Este accesibil tratamentul antiviral cu acțiune directă cu preparate de ultima generație pentru hepatita virală. În raionul Soroca 243 pacienți au fost înrolați în tratamentul respectiv.

Victoria Tverdohleb,

medic infecționist


Articolul precedent„Steliștii” din Racovăț merg ceas!
Articolul următorLa Șolcani s-au mâncat peste 2000 de plăcinte (GALERIE FOTO)
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.