De ce este bine să mănânci neapărat primul ou roșu pe care îl ciocnești

0
22

Tradiția vopsirii ouălor roșii de Paște este practicată de secole bune și se păstrează cu sfințenie și în ziua de astăzi. În antichitate, se spune că vopsitul ouălor era practicat în festivalurile păgâne antice. Adesea, oul era folosit în cadrul acestor evenimente și semnifica un simbol al renașterii. Între timp, oul roșu a fost încorporat în sărbătorile pascale, el reprezentând învierea lui Iisus Hristos.

Mai mult de atât, în vremurile de demult, oamenii obișnuiau să decoreze ouăle folosind ceară și coloranți. Apoi, acestea erau dăruite drept cadouri membrilor familiei sau prietenilor apropiați.

Tehnica vopsirii ouălor de Paște s-a răspândit rapid, iar oamenii apelează în ziua de astăzi la o mare varietate de culori, modele și tehnici. Prima dată sunt fierte, iar mai apoi vopsite sau pictate manual. La noi în țară, vopsirea ouălor este una dintre cele mai importante tradiții ce se respectă de sărbătorile pascale.

În vremurile de demult, regula era ca primul ou care se vopsea trebuia neapărat să fie roșu. Apoi era pus lângă icoana Maicii Domnului, iar creștinii îl păstrau în locul respectiv până anul viitor. Se spune că, dacă oul este întreg și complet, după trecerea celor 12 luni, înseamnă că oamenii din locuința respectivă vor avea parte de sănătate și bunăstare.

În ziua de Paște, credincioșii ciocnesc ouă și spun „Hristos a înviat”. De asemenea, este bine ca la masa de Paște să mănânci mai întâi un ou, crezându-se astfel că el aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.

Cu cine trebuie să ciocnești prima oară oul de Paște

Încă din cele mai vechi timpuri, oul de Paște îl simbolizează pe Iisus în mormânt. Se spune că coaja oului este piatra mormântului din care Iisus a ieșit înviind, iar ciocnirea ouălor semnifică deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea. Ordinea ciocnirii ouălor se respectă foarte mult în comunitățile rurale.

Drept urmare, în ziua de Paște, prima persoană de la masă care va ciocni oul este bărbatul cel mai în vârstă din casă. Acesta va alege oul roșu și va ciocni cu o altă persoană din familie, spunând „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCâte zile poate fi păstrat cozonacul de Paşte. Detaliul care îţi arată că trebuie să îl arunci
Articolul următorDarul tău de Paște, bucurie-n suflet naște – 3.507 kilograme de produse alimentare pentru acei care au nevoie
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.