Ziua Mondială a Ciocolatei – O călătorie prin gust, timp și emoții

0
73

Există mirosuri care rămân imprimate în suflet. Mirosul de pâine coaptă, de iarbă udă sau… de ciocolată topindu-se ușor, ca o promisiune. Pe 7 iulie, întreaga lume sărbătorește Ziua Mondială a Ciocolatei, un prilej de răsfăț, amintiri și redescoperirea acelui gust care ne aduce, pentru câteva clipe, înapoi în copilărie.

Povestea ciocolatei începe cu mii de ani în urmă, în inima junglei din America Centrală, acolo unde mayașii și aztecii venerau arborele de cacao ca pe o comoară sacră. Din boabele amărui și tari, strămoșii noștri precolumbieni preparau o băutură amară, ritualică, numită xocolatl, consumată în ceremonii și considerată un dar de la zei. Cacaoa era atât de valoroasă, încât în anumite regiuni servea drept monedă de schimb.

După descoperirea Americilor, boabele de cacao au fost aduse în Europa, iar din secolul al XVI-lea, au început să apară rețete care combinau pudra de cacao cu zahăr, lapte și mirodenii – transformând băutura amară într-un deliciu irezistibil. Odată cu Revoluția Industrială, ciocolata a devenit mai accesibilă, trecând din palatele regale în casele oamenilor obișnuiți.

Astăzi, ciocolata este peste tot: în bomboane, torturi, băuturi calde, înghețată, produse cosmetice și chiar parfumuri.

Ziua Mondială a Ciocolatei este celebrată pe 7 iulie deoarece se consideră că în această zi, în anul 1550, ciocolata a fost introdusă pentru prima dată în Europa.

Știința confirmă ceea ce papilele gustative știau de mult: ciocolata ne face fericiți. Cacaua conține substanțe care stimulează producerea de endorfine și serotonină – hormonii „fericirii” și ai „îndrăgostirii”. Așa se explică de ce, în momente de stres sau tristețe, instinctiv căutăm o bucată de ciocolată.

Dar ciocolata nu este doar un refugiu emoțional. Ea a devenit o formă de artă. Cofetari, maeștri ciocolatieri și artizani din toată lumea creează adevărate capodopere: praline fine, sculpturi, torturi cu design spectaculos, ciocolată imprimată 3D sau infuzată cu ingrediente exotice.

Totodată, industria ciocolatei sprijină milioane de familii din regiunile tropicale ale lumii, acolo unde arborii de cacao cresc sub umbra altor plante. Ghana, Coasta de Fildeș și Ecuador sunt doar câteva dintre țările în care cultivatorii de cacao muncesc pentru ca noi să putem savura acest lux zilnic.

Știați că…?

  • Belgia și Elveția sunt renumite pentru ciocolata lor artizanală.

  • Cea mai scumpă ciocolată din lume poate ajunge la sute de euro per bucată!

  • În unele locuri, există muzee dedicate exclusiv ciocolatei – iar unele oferă și degustări!


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentFiți prudenți în timpul scăldatului
Articolul următorMinistrul rus de externe a prezentat condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.