VIDEO. “Eroii Independenței. Limba noastră cea Română — 30 de ani”

0
61

O Conferință științifică cu genericul “Eroii Independenței. Limba noastră cea Română — 30 de ani” a fost organizată la 27 august în incinta Centrului Cultural Român „Constantin Stere” din Soroca. Despre faptul că independența Republicii Moldova era percepută ca un element intermediar până la Unirea cu România au vorbit și cei prezenți.

“Importanța acestui pas nu poate fi tăgăduită de nimeni, fiindcă a fost, în principiu, ruperea de la un imperiu foarte groaznic, a declarat Andrei Baștovoi, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, care a semnat Declarația de Independență. Aceasta însemna foarte mult, dar în contextul nostru basarabean, acest pas într-adevăr a fost ticluit, și așa scrie și în Declarația de Independență, un pas spre Unire. Eu atunci, după semnarea Declarației, le-am spus ziariștilor sincer și fără să mă gândesc prea mult: “simt că am făcut un prim pas spre Unire”. Acum sunt de aceeași părere, dar partea proastă este că acum suntem un pic mai departe decât eram atunci de Unire. Dar nu trebuie să disperăm, fiindcă crește o generație nouă”.

Ana Bejan, Andrei Baștovoi, Efim Zubcu, Olga Gherghelijiu, Mihai Zeamă, pr. Sorin Huluță și alții au vorbit despre importanța acelei perioade de renaștere. “Am vrut ca această sărbătoare, Ziua Independenței, care, oricum trebuie să recunoaștem, este o mare realizare și primul pas spre Unire, să aibă o conotație națională, ne-a declarat Ana Bejan, organizatoarea evenimentului. Am hotărât să evidențiem care au fost personalitățile de atunci. A fost un eveniment reușit, aproape de suflet, toți care au participat au fost oameni cu simțire românească, iar noi nu am dorit să facem o activitate în stil comunist și birocratic, și chiar sunt bucuroasă că ne-a reușit”.


Articolul precedentФЕЙК: Вакцина Гардасил от вируса, вызывающего рак шейки матки, является бесполезной
Articolul următorAna Vacarciuc. A fi pedagog…
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.