Permis de conducere suspendat pentru depăşiri de viteză de la 40 km/h în sus
Conform noilor modificări, dacă şoferul va depăşi limita de viteză cu o valoare de 40-60 km/h, permisul de conducere îi va fi suspendat pe o perioadă de la 30 la 45 zile. Dacă viteza va fi cu 60-80 km/h mai mare decât limita legală, permisul de conducere va fi suspendat pe o perioadă de 60-75 zile. Iar cei care vor depăşi viteza cu mai mult de 80 km/h se vor alege cu permisul de conducere suspendat pe o perioadă cuprinsă între 90 şi 105 zile.
Încălcările fixate de camerele de trafic nu vor mai putea fi evitate, atenţie şi la cei ce încredinţează maşini altora prin procură
Datele MAI pentru anul 2020, de exemplu, arată un fenomen incredibil: din 280.000 încălcări fixate automatizat de camerele de trafic doar 30.000 au fost procesate şi s-au ales cu procese verbale şi amenzi, iar alte 250.000 au rămas neprocesate. Problema era că mulţi ignorau scrisorile de notificare venite acasă, care îndemnau proprietarul maşinii fie să meargă să-şi ia procesul verbal dacă el a fost la volan, fie să meargă să declare identitatea celui căruia i-a încredinţat maşina. Dacă nu mergea acolo, nu risca nimic, decât dacă era prins într-un filtru de trafic, unde poliţia îi înmâna direct procesul verbal sau o citaţie care nu mai putea fi ignorată.
Răspundere penală pentru părăsirea locului accidentului
În ultima perioadă s-au atestat cazuri în care şoferii, mai ales cei în stare de ebrietate, părăseau locul accidentului, lăsând adeseori victime neajutorate. Conform noilor modificări, ce vor impune şi modificarea codului penal, părăsirea locului unui accident în care sunt persoane vătămate mediu sau grav va însemna o infracţiune penală.
Modificările aduc o nouă categorie de vehicule, ciclomotoarele, în care se vor încadra la prima etapă cam toate categoriile de vehicule cu propulsie, neîncadrate în alte categorii, iar ulterior se promite o detaliere a acestora. Astfel, conducătorii acestor vehicule vor avea aceeaşi răspundere în trafic pentru încălcările comise.
Există şi prevederi care prevăd pedepse mai blânde pentru unele încălcări, sub forma unui avertisment în loc de amendă. Printre aceste încălcări se numără, în mod paradoxal, eşuarea cedării trecerii unei ambulanţe, intrarea pe un drum cu indicator de interzicere, nerespectarea indicatorului de sens obligatoriu (deci intrarea efectivă pe un drum cu sens unic în direcţie inversă), eşuarea cedării trecerii şi nerespectarea marcajului destinat vehiculelor de rută, deci efectiv circulaţia pe benzile destinate transportului public. Toate aceste încălcări pot avea şi amendă între 500 şi 600 lei cu 2 puncte de penalizare, dar pot fi sancţionate acum şi cu un simplu avertisment.