(UPDATE) Consiliul municipal, în ședință extraordinară

0
40

(UPDATE 16:00) Aleșii locali vor reveni la acest subiect într-o nouă ședință extraordinară, care va fi convocată, potrivit primarului Victor Său, la finele lunii decembrie.

Proiectul de decizie privind achitarea de către Primăria Soroca a sumei de 539 232 lei, care reprezintă suma riscului de schimb valutar, conform graficului de rambursare a împrumutului, în cadrul „Programului de dezvoltare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă”, a fost aprobat cu 15 voturi.

Ce-i drept, Primăria Soroca nu este deacord cu ideea că trebuie să achite acești bani. Subiectul a fost dezbătut în ședință.

Iurie Todirean a citat contractul proiectului (semnat de primarul municipiului, precum și de alți cinci primari din satele beneficiare în proiectul menționat), subliind că “potrivit punctului 11.6, riscurile sunt asumate de împrumutați, care sunt primăriile. Toate primăriile achită această diferență, afară de primăria Soroca”, a subliniat consilierul, menționând că SA “Regie Apă Canal” (RAC) are conturile blocate și nu dispune de bani pentru a funcționa normal.

De aceeași părere este consilierul Vadim Sârghi și alții.

Specialista primăriei municipal, Valentina Senico, a replicat la rândul său că diferența de curs trebuie achitat de Guvern, iar primăria Soroca nu are această obligație. Primarul victor Său, susține părerea, mutând acele spre RAC. Potrivit lui,  “primăria municipal, precum și Consiliul raional au statut de garant în acest proiect, iar achitările se fac de beneficiar, adică de RAC, susține primarul”.

Dezbaterile între inițiatorul proiectului și primar au continuat, fiind întrerupte de procedura de vot. În consecință, majoritatea consilierilor au susținut proiectul, prin care primăria municipal urmează să-și asume plata sumei menționate.

La finele ședinței, edilul municipiului Soroca a amintit consilierilor că aceștia pot face parte din delegația ce urmează să plece la Buzău, România, unde  va avea loc o ședință comună a Consiliilor Locale din municipiul Buzău și Soroca. Vizita se va desfășura în perioada 17-20 decembrie, iar pe agenda ședinței va figura și subiectul privind înfrățirea celor două localități.

Consiliera Aliona Pilipețchi a propus ca aleșii locali să nu perceapă indemnizația pentru această ședință. Acest fapt va fi decis individual de către consilieri, care urmează să  semneze, dacă renunță la plata pentru munca efectuată azi.

(UPDATE 14:58) Potrivit agendei, viceprimarul orașului, Feodosie Bordian, a prezentat proiectul Bugetului orășenesc pentru 2018.

La capitolul venituri, sunt preconizați 50415,1 mii lei, iar la cheltuieli – 51415,1 mii lei. A fost adoptat un amendament, potrivit căruia Bugetul orășenesc va fi suplinit cu suma de 300 mii lei, bani transferați din bugetul de stat.

Însă proiectul integral nu a fost aprobat, din cauza numărului insuficient de voturi.

(UPDATE 14:44) La propunerea consilierului Iurie Todirean, pe agendă a fost inclus proiectul de decizie privind achitarea de către Primăria Soroca a sumei de 539 232 lei, care reprezintă suma riscului de schimb valutar, conform graficului de rambursare a împrumutului, în cadrul „Programului de dezvoltare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă”, proiectul Comisiei Uniunii Europene şi BERD.

(UPDATE 14:36) Ședința Consiliului municipal a demarat și este prezidată de consilierul Vasile Baş. Pe lângă proiectul de decizie privind aprobarea bugetului orășenesc pentru anul 2018, în prima lectura, pe agenda aleșilor locali a mai fost inclus un subiect.

Astăzi are loc ședința extraordinară a Consiliului municipal Soroca.

Pe ordinea de zi este inclus subiectul cu privire la aprobarea bugetului Primăriei mun. Soroca pe anul 2018 (în prima lectură).

Revenim cu detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.