Mai mulţi utilizatori de internet, printre care și liderul unui partid politic, au publicat filmuleţe identice, acuzând Ucraina de împușcături în regiunea transnistreană. În realitate, este vorba despre o secvență video de la antrenamentele militarilor ruşi din componenţa Forţelor de Menținere a Păcii din Zona de Securitate.
Ce s-a întâmplat?
La începutul lunii ianuarie, pe câteva conturi de pe reţelele sociale a fost publicat un video cu durata de 36 de secunde în care se aud împuşcături şi pot fi observaţi câţiva militari. În mijlocul drumului, în vizorul camerei de luat vederi ajunge şi o maşină militară pe care e arborat un drapel alb. În acelaşi timp, pe drumul lângă care se produc acțiunile trec maşinile civililor, dar nimeni dintre şoferi sau persoanele din automobile nu pare însă afectat de ceea ce se întâmplă.
Utilizatorul de Facebook cu numele Ion Esanu a lăsat un comentariu scurt în limba română: „Pentru toate curvele ce țin cu Ucraina iaka ce au făcut ucrainenii vostri pe 7 Ianuarie 2024 pe teritoriul nostru! Solicităm Federației Ruse să se implice și să stabilizeze situația din Regiune!”. Acelaşi video a fost publicat pe Facebook şi de utilizatorul Vladimir Daki (Vladimir Dachi) care a pus şi întrebarea: „Banderoviştii fac ordine în Moldova? Totul a început, însă Guvernul tace?” (în original: «Бандеровцы наводят порядок в Молдове? Все началось, а правительство молчит?»). Vladimir Dachi este liderul Partidului Politic „NOI” care se declară „pro-moldovenesc”. Pe pagina sa de Facebook, Dachi se autodescrie ca „Moştenitor al lui Ştefan cel Mare, în componenţa Imperiului Rus” (în original, păstrând ortografia utilizatorului: «Наследник Штэфана Чел Маре, в Составе Российской Империи»). Pe pagina sa au apărut, în repetate rânduri, informaţii manipulatoare sau false care ţintesc autorităţile moldoveneşti sau ţările occidentale.
Este important de menţionat că data de 7 ianuarie, la care s-a făcut referire în una dintre postări, nu este una întâmplătoare. Pe 10 ianuarie, conducerea aşa-numitului minister al securităţii de stat din nerecunoscuta rmn a anunţat că, pe 7 ianuarie, în apropierea frontierei cu Ucraina ar fi fost răpite două persoane. Sursa n-a prezentat şi dovezi în acest sens. Autorităţile moldoveneşti şi ucrainene au dezminţit informaţia respectivă.
Filmulețul în cauză a fost preluat de pe contul de TikTok al utilizatorului MisaCocain, unde videoul a fost publicat la 22 decembrie 2023. În comentariile la video, unii utilizatori întrebau ce se întâmplă și când a fost făcut filmulețul. Autorul n-a precizat circumstanțele filmării și nici n-a explicat ce se întâmplă în imagini.
Unde, de fapt, a fost făcut videoul?
În realitate, filmulețul a fost realizat nu în apropierea frontierei cu Ucraina, ci la punctul de control de la Tighina (Bender), situat la ieșirea din oraș în direcția Căușeni. Acest lucru este sugerat de indicatorul „Bender” care apare în cadru, precum și de casele de lângă carosabil. În apropiere poate fi văzută și o stație PECO. Locul în cauză poate fi identificat cu ușurință pe hartă, or acolo drumul principal se intersectează cu două drumuri secundare. Anume acolo a fost filmat videoul publicat de utilizatorul de TikTok MisaCocain.
El a confirmat pentru portalul Stopfals.md că a realizat filmulețul la 22 decembrie 2023, când contingentul rus al Forțelor de Menţinere a Păcii efectua un antrenament al grupurilor de intervenții operativă.
Informaţia a fost confirmată ulterior, la 18 ianuarie, şi de către Delegaţia Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control. În declaraţia entității în cauză este indicat că aplicaţiile au fost desfăşurate cu încălcarea ordinii de acţiune a grupurilor de intervenţie operativă în Zona de Securitate, inclusiv cu folosirea armelor care nu erau indicate ca fiind la evidenţa Forțelor de Menţinere a Păcii: tipuri noi de arme de foc automate şi aparate de zbor.
Surse din cadrul Вiroului Politici de Reintegrare au confirmat pentru Stopfals.md că antrenamentele (aplicaţiile) pacificatorilor ruşi s-au desfăşurat la 22 decembrie 2023, inclusiv la postul Forţelor Comune de Menţinere a Păcii de la Tighina (Bender). Anume acolo a fost făcut filmuleţul în respectiv.
Totuși, pe site-ul reprezentanţilor nerecunoscutei rmn din componenţa Comisiei Unificate de Control nu există niciun fel de informaţii despre desfăşurarea „instruirilor” din data de 22 decembrie 2023.
Piotr Garciu, Stopfals.md