Un nou proiect de revitalizare urbană pentru Soroca

0
234

Recent, la Soroca a avut loc o vizită a unei delegații din Polonia condusă de Grzegorz Pragert, reprezentantul Ministerului Investițiilor și Dezvoltării Economice din Polonia, experții în revitalizare urbană Andrzej Brzozowy, Aneta Nasternak și Kuba Lynx, împreună cu membri ai Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale / Solidarity Fund PL în Republica Moldova.

Întrunirea, la care a participat și conducerea primăriei, printre care și Feodosie Bordian, viceprimarul municipiului Soroca, Marcel Bușan, secretarul Consiliului Municipal, Grigore Guțu, arhitectul municipiului, consilierul municipal Mihail Popovschi, Dorina Lisnic, responsabilă pentru proiectul de revitalizare urbană a municipiului, și reprezentanți ai Uniunii Polonezilor din Soroca. În cadrul întrunirii Dorina Lisnic a prezentat zona propusă pentru revitalizare și anume porțiunea străzii Vasile Stroescu din Soroca, în special în perimetrul cartierului locuit de minoritatea romă. La Soroca această zonă a fost aleasă pentru specificul incluziunii minorităților etnice. Reprezentații din Polonia au menționat practicile din unele oraşe de la ei, printre care și Starachowice, unde a fost revitalizat unul dintre cele mai delăsate și periculoase cartiere din acea localitate, iar cu implicarea localnicilor și mobilizarea comunității astăzi această zonă este de nerecunoscut.

Acțiunea face parte din proiectul „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională a Moldovei în domeniul politicii urbane şi de dezvoltare urbană”, implementat cu suportul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Proiectul este derulat în șase orașe din Republica Moldova, fiind finanțat prin intermediul Ministerului Investițiilor și Dezvoltării Economice din Polonia.

Amintim că anterior în Soroca a fost derulat un alt proiect de reabilitare urbană în cadrul COMUS (Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice), finanţat de Uniunea Europeană și Consiliul Europei. Pentru cele cinci proiecte prioritare selectate în 2016 au fost făcute două studii de fezabilitate și trei de prefezabilitate, dar după activitățile din cadrul proiectului, studiile realizate au fost abandonate de responsabilii de la primărie.

Citiți articolul integral în ziarul „Observatorul de Nord” de vineri.


Articolul precedent(VIDEO) Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca
Articolul următorExpoziție: “Război după război” sau cum a opus rezistență poporul lituanian
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.