La Soroca a fost inaugurată expoziția Război după război. Expoziția prezintă file din istoria armatei anti-sovietice a poporului lituanian, care a avut loc între anii 1944-1949.
“Tematica expoziției este una e actualitate și comună și pentru noi, cei din Republica Moldova, pentru că destinul nostru a fost unul comun anexarea în 1939 a acestor teritorii. Și dacă vorbim de anul 1944, când lumea întreagă credea cu adevărat că a fost înfrânt regimul nazist or, în statele baltice, spiritul era cu totul diferit, în special în Lituania, starea de spirit era de a opune rezistență așa numitei armate eliberatoare, armatei sovietice și de a-și apăra statalitatea”, a menționat Ludmila Cojocaru, Universitatea de Stat din Moldova.
În toamna anului 1944, peste 30 de mii de lituanieni și-au părăsit casele, au pus mâna pe arme și s-au mobilizat pentru a opune rezistență regimului de ocupație sovietică. Rolul acestei “armate a cetățenilor” a fost foarte important pentru istoria Lituaniei, a menționat Andrei Didencă, Ministru consilier al Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova:
“În anul 1940, circa 300 mii de cetățeni ai Lituaniei au fost trimiși în Siberia. Aproape toți intelectualii, elita armatei au fost executați prin împușcare, același lucru se întâmpla și aici. Ocuparea sovietică s-a schimbat cu ocupația Germania fascistă, care s-a menținut patru ani, apoi a revenit Uniunea Sovietică. Lituanienii erau într-o stare de frică și se întrebau ce-i de făcut? Erau trei căi: să fugi, pentru că oamenii își aminteau ce s-a întâmplat mai devreme, când o treime a populației a fost nimicită; să te resemnezi sau să te opui. Astfel, absolut stihinic, oamenii din toată țara au început să se retragă în păduri și să se opună. Aproximativ 50 de mii de oameni s-au dus în păduri au devenit o armată a cetățenilor. Așa a apărut, la început neorganizat, mișcarea de rezistență”.
Expoziția include informații (în limbile engleză și letonă), copii ale fotografiilor și documentelor din acea perioadă.
Expoziția se află în Sala de la Colț a Muzeului de Istorie și Etnografie și va rămâne la Soroca două săptămâni, după care va fi găzduită de alte muzee din țară.