Semnarea de către Igor Dodon a Memorandumului de Cooperare între Comisia Economică Euroasiatică şi Republica Moldova nu poate fi considerat un eveniment istoric şi important pentru RM în general şi fiecare dintre noi în particular. Mai degrabă putem vorbi despre o continuare firească a politicii sterile şi populiste, promovate cu mare zel de acel care, odată venit în funcţie, a pierdut cu totul orientarea în spaţiu.
Este adevărat că Palatul Republicii “a fost neîncăpător” şi multă lume s-a înghesuit pentru a fi martoră la o nouă tentativă a lui Dodon de a pune sare pe coada celor care doresc copiilor şi nepoţilor săi un viitor alături de Roma şi Berlin, dar nu de Astana şi Bişkek, dar şi mai adevărat este faptul că mulţi dintre cei prezenţi (reprezentanţii ambasadelor acreditate la Chişinău, bunăoară) au fost la “eveniment” doar fizic, or în sinea lor ştiau bine că Dodon şi-a organizat această “semnare” nu pentru că-l doare în pălărie de soarta celor care l-au votat, dar pentru a-şi ogoi doar propriul orgoliu şi pentru a demonstra celor care nu pricep “cât de mare şi de important este”. De altfel, cea mai bună “diagnoză” a memorandului semnat luni la Chişinău a fost pusă chiar de premierul Pavel Filip — “o hârtie fără valoare”!
Sincer vorbind, întotdeauna clasa noastră politică şi conducerile de vârf (indiferent cum s-au numit acestea) au demonstrat că unde-i mai rău, acolo trebuie să fim şi noi. Ca nişte mazochişti sadea, cei de la guvernare mereu ne-au băgat în Uniuni şi Comunităţi fără perspective şi fără viziuni, ne-au înfrăţit şi ne-au încuscrit cu acei care trăiesc după principii de genul “Dacă mă bate, înseamnă că mă iubeşte” sau “Cu cât este mai rău, cu atât este mai bine”. Să luăm, de exemplu, Comunitatea Statelor Independente (CSI). Pretinsă un fel de Uniune Europeană (UE), această organizaţie s-a transformat într-un simplu club de discuţii, în care vorbesc toţi, dar deciziile majore le iau acei care sunt mai şi tari (mai exact, acel care se consideră mare şi tare). CSI este astăzi nu doar un organism amorf, dar şi o bâtă împotriva celor care îşi pot permite să gândească şi să procedeze altfel decât ţarul de la Kremlin. Să ne aducem aminte de embargoul instituit de Moscova Chişinăului, pentru că RM a decis să meargă pe calea integrării în UE — a crâcnit cineva în apărarea noastră? A cerut vreo ţară din CSI ca RM să fie tratată corect? A recunoscut cineva că vinurile moldoveneşti nu sunt, cel puţin!, mai rele decât lichidul de spălat geamuri, preferat de mojicii din satele aflate la câteva sute de kilometri de Moscova? Pe naiba, fiecare a tras şi trage la turta sa, pentru că nimeni nu poate scoate din ei frica de fratele mai mare… Sau, îmi poate spune vreun om de afaceri de pe la noi că a simţit pe propria piele priortăţile aflării RM în CSI, precum simt acei care activează în ţările UE? Ca să nu mai zic despre „prietenia” dintre Rusia şi Ucraina…
„Întotdeauna clasa noastră politică şi conducerile de vârf au demonstrat că unde-i mai rău, acolo trebuie să fim şi noi. Ca nişte mazochişti sadea, cei de la guvernare mereu ne-au băgat în Uniuni şi Comunităţi fără perspective şi fără viziuni, ne-au înfrăţit şi ne-au încuscrit cu acei care trăiesc după principii de genul “Dacă mă bate, înseamnă că mă iubeşte” sau “Cu cât este mai rău, cu atât este mai bine”.