Tuturor ne place mâncarea condimentată, cât de cât, iar asta înseamnă să ai în casă măcar un ardei iute, dar dacă te gândești să îl și cultivi, este importantă temperatura la care trebuie plantat ardeiul în grădina ta, fiind, de altfel, greșeala pe care o fac mulți români primăvara.
Care este cel mai iute ardei din lume
Sunt mulți cei care folosesc ardeiul iute pentru a-și condimenta puțin viața, iar medicii ne recomandă să mănâncăm ardei iute în fiecare zi. Dar, dacă nu știai, există o catalogare a acestora, iar măsurarea se face pe baza unei scale, denumite „Unitatea de căldură Scoville” (UHS), astfel că, în funcție de această scală, avem cei mai iuți, și mai puțin iuți ardei din lume.
UHS este un mod de a cuantifica cât de picant este un ardei prin măsurarea concentrației de capsaicinoide, ubstanța chimică responsabilă pentru senzația de picant din interiorul unui ardei.
Așadar, pe locul întâi se află ardeiul numit „Pepper X”, care are o scală UHS de 2,693,000, și este acum cel mai iute ardei din lume, cu vârfuri de peste 3 milioane UHS.
Nu se cunosc prea multe despre acest ardei, deoarece semințele nu au fost făcute publice. Așa că, din păcate, nu puteți gusta sau cultiva singur Pepper X. Și că tot veni vorba de cultivat, dacă te decizi să plantezi în grădină, este important de știut și care este temperatura la care trebuie plantat ardeiul în grădina ta.
Care este temperatura la care trebuie plantat ardeiul în grădina ta
Cultivarea propriilor ardei iuți înseamnă că te poți bucura de o gamă imensă de culori, forme, arome și niveluri de căldură, o gamă mult mai largă decât cea pe care ai putea-o cumpăra vreodată din supermarketuri.
Aceste plante fragede cresc cel mai bine într-o seră, dar pot fi cultivate și în aer liber, într-un loc însorit, în ghiveci sau în pământ, așa că este extrem de important unde plantezi răsadurile de ardei iute.
După cum bine se știe, mai ales printre grădinarii cu experiență, ardeii iuți sunt plante fragede care au nevoie de căldură. În cazul te decizi să plantezi acastă plantă, specialiștii spun că temperatura la care trebuie plantat ardeiul în grădina ta trebuie să fie între 23 și 24 de grade, altfel semințele nu vor germina așa cum trebuie.
Ulterior, de îndată ce apar răsadurile, scoateți-le din înmulțitor și păstrați-le la o temperatură de 16-18 grade, la lumină puternică, și udați-le în mod regulat. Când au o înălțime de 2-3 cm, mutați fiecare răsad în propriul modul sau în ghiveciul cu compost multifuncțional fără turbă. Apoi, odată ce rădăcinile încep să iasă prin găurile de drenaj, mutați-le în ghivece mai mari de 13 cm.
Plantele de ardei iute au nevoie de temperatură nocturnă minimă
Plantele de ardei iute se pot descurca de obicei cu o temperatură nocturnă minimă de 12 grade, dar vor crește mai bine dacă sunt menținute la peste 15 grade. Cu toate acestea, temperaturile de peste 30 de grade pot reduce fructificarea, așa că, în perioadele călduroase, mențineți sera bine ventilată și puneți umbră.
Ardeii iuți preferă o atmosferă umedă, așa că, pe vreme caldă, creșteți conținutul de umiditate al aerului prin umezirea zilnică a serei și turnați o cană de apă plină pe podea, apoi lăsați-o să se evapore, de altfel este trucul simplu pentru ca ardeii să crească repede și bine.
Diferite plante au nevoie de niveluri diferite de umiditate. Plantele de apartament care au nevoie de umiditate ridicată se cultivă cel mai bine într-o baie cu aburi, stropite în mod regulat sau în ghiveciul așezat într-o farfurie cu pietricele umede.
Într-o seră, umiditatea poate fi crescută pe vreme caldă prin umezirea podelei, udarea deasupra capului sau prin aburi. Cu toate acestea, umiditatea ridicată poate cauza probleme fungice, caz în care se deschid gurile de aerisire pentru a îmbunătăți ventilația.