Recent, în centrul orașului, sorocenii au fost îndemnați să vorbească deschis despre problemele cu care se confruntă. Mesajul a venit din partea echipei proiectului “Microfonul Liber”, prezentă la Soroca, care promovează libertatea de exprimare și responsabilitatea civică.
“Microfonul liber” reprezintă un proiect al Asociației Civice Internaționale „Hyde Park”. Echipa de lucru a proiectului se deplasează în satele și centrele raionale ale Republici Moldova, pentru a oferi posibilitatea cetățenilor să vorbească public despre problemelepe care le au. Discursurile acestora sunt înregistrate video și publicate ulterior pe site – ul curaj.tv.
În Soroca au fost prezenți patru membri și simpatizanți ai Asociației, dar și un cameraman canadian, David Pettigrew, care realizează un film documentar despre evoluția proiectului.
Potrivit Anei Chiriac, membru al Asociației, proiectul se bazează pe luarea deciziilor de comun acord și pe munca voluntară neremunerată, cheltuielile fiind suportate din donaţii şi contribuţiile membrilor.
Cu toate că membrii echipei au făcut apel, în mod insistent și repetat, la dreptul cetățenilor de a se exprima liber, fără imixtiuna oricăror factori externi, aceștia nu au prezentat un interes sporit pentru oportunitatea oferită. Timp de 3 ore cât voluntarii au fost prezenți lângă Centrul Comercial „Modern”, un loc foarte populat de altfel, doar 5 persoane și-au exprimat intenția de a vorbi în public.
De asemenea, membrii echipei au mers în piață pentru a comunica direct cu oamenii, fie aceștia comercianți sau cumpărători. Ei au fost informați cu privire la evenimentul organizat, dar și despre posibilitățile pe care le oferă celor care se decid să-și comunice gândurile.
Astfel, Maria Petcovscaea din satul Voloave, o doamnă care vinde pe strada de la intrarea în Piață, ne-a vorbit despre durerile și of-urile sale. Pensionara ne-a spus că locuiește împreună cu soțul său țintuit la pat și nu dispune de resurse financiare suficiente pentru procurarea medicamentelor. De aceea, bătrâna vine în fiecare zi la Soroca pentru a mai vinde din puținul pe care îl crește în grădină. De această dată, femeia avea cu ea o găleată de zmeură pe care o vindea cu 20 lei pentru un kilogram. Din suma obținută pe parcursul zilei, aceasta urma să procure câteva pomeni în caz că soțul său va fi răpus de boală.
Liuba Bursuc este o altă doamnă care ne-a relatat drama vieții sale. Aceasta ne-a spus că ultimii trei ani a locuit într-un azil de bătrâni din Soroca. Potrivit femeii, azilul a fost închis printr-o decizie a autorității publice locale, iar bătrânii au rămas fără adăpost. Doamna nu are rude si nici o casă unde să-și trăiasă liniștit bătrânețea. Femeia are o pensie mică care nu-i permite să închirieze o locuință. Astfel, femeia se arată nemulțumită de activitatea autorităţilor locale, dar și a celor centrale.
Natalia Ciumac este o altă doamnă care a vorbit pentru Microfonul Liber. Aceasta a declarat că lucrurile nu merg tocmai bine la Soroca. Potrivit ei, în oraș există o serie de probleme care afectează considerabil calitatea vieții sorocenilor. Cel mai simplu exemplu pe care l-a oferit aceasta vizează semaforul instalat lângă piața centrală de pe strada Ștefan cel Mare și Sfânt. Potrivit doamnei, timpul de așteptare în fața semaforului este prea mare, mai ales că traficul rutier nu este întotdeauna unul aglomerat.
De asemenea, aceasta a remarcat calitatea proastă a drumurilor din oraș, precum și aspectul neîngrijit și inestetic al blocurilor locative.
Unul dintre organizatorii proiectului este activistul Oleg Brega. Acesta a declarat că a ales anume Piața Centrală de pe strada Ștefan cel Mare pentru organizarea evenimentului datorită popularității acesteia, dar și datorită faptului că, în imediata apropiere, se regăsește şi conducerea orașului. Potrivit activistului, oamenilor le este frică să vorbească deschis despre problemele pe care le au, constatare pe care a făcut-o reeșind, inclusiv, și din pasivitatea sorocenilor.
Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.
Grigore Cojocaru, stagiar, anul I, FJȘC, USM