În iulie 2010 Republica Moldova a ratificat Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, angajându-se astfel, la nivel internațional, să respecte drepturile persoanelor cu nevoi speciale. Deşi au trecut şase ani de la ratificarea Convenţiei, legislația națională conține încă destule carențe care contribuie la discriminarea unor grupuri de persoane defavorizate. Unii deputați afirmă că există anumite „nuanțe” care trebuie analizate până la modificarea corespunzătoare a legislației.
Astfel, cadrul legislativ naţional abundă în termeni discriminatorii care vizează persoanele cu dizabilităţi, cum ar fi „handicap”, „handicapat”, „invalid” etc. În articolul 51 din Constituţia Republicii Moldova se spune că „persoanele handicapate beneficiază de o protecţie specială din partea întregii societăţi”. Iar în articolul 116 al Codului Muncii, copilul cu nevoi speciale este numit „invalid”: „Salariaţilor în vîrstă de pînă la 18 ani, părinţilor care au doi şi mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 16 ani sau un copil invalid şi părinţilor singuri care au un copil în vîrstă de pînă la 16 ani concediile de odihnă anuale li se acordă în perioada de vară”.
Comitetul ONU critică statele care admit limbaj discriminatoriu
Comitetul ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi critică statele care admit limbaj discriminatoriu privind persoanele cu nevoi speciale. În 2015, de exemplu, Comitetul s-a adresat Ucrainei cu solicitarea să excludă din legislație această terminologie. „Comitetul … consideră că utilizarea terminologiei ca “invalizi” sau “persoane cu abilităţi limitate” în limba ucraineană, care se referă la persoanele cu dizabilităţi, nu este în concordanţă cu Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi… Comitetul solicită Statului-parte să excludă referinţa ”invalizi” sau “persoane cu abilităţi limitate” din toate documentele sale legislative şi politice”, este specificat într-un raport al Comitetului ONU privind drepturile persoanelor defavorizate (Observaţii finale: Ucraina, paragraful 5-6).
În opinia Sorinei Macrinici, juristă la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), autorităţile din R. Moldova de asemenea trebuiau să uniformizeze legislaţia în acest domeniu, conform prevederilor Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. „Trebuie făcută o scanare a întregii legislaţii, deoarece sunt multe acte legislative, din diferite domenii, unde sunt folosiţi aceşti termeni. Fiecare minister trebuia să o facă, însă principalii iniţiatori ar trebui să fie Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) şi Ministerul Justiţiei. Modificarea Constituției este o procedură specială și mai complicată, însă oricum trebuie făcută”, a adăugat S. Macrinici.
Lege „împotmolită” în Parlament
Vasile Cuşca, şeful Direcţiei politici de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi din cadrul MMPSF, ne-a comunicat că instituția din care face parte a elaborat o astfel de iniţiativă legislativă încă în anul 2013, însă ea „s-a împotmolit” în Parlament. „Acest act legislativ prevede modificarea și completarea a circa 50 de acte legislative şi substituirea terminologiei învechite cu cea nouă, aprobată prin Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, de exemplu, substituirea noțiunilor de ”invalid”, ”handicap” cu noțiunea de ”dizabiliate””, spune Vasile Cuşca. El mai precizează că legea a fost adoptată de deputați, dar nu a fost promulgată de către șeful statului și a fost remisă Parlamentului spre reexaminare.
Deputatul Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei parlamentare relaţii interetnice şi drepturile omului, afirmă că va mai dura ceva timp până când termenii discriminatorii care vizează persoanele cu dizabilităţi vor fi excluşi din legislaţie. Potrivit lui, legea conţine unele prevederi privind asigurarea dreptului la vot pentru persoanele lipsite de capacitatea juridică, nuanţe care ar mai trebui analizate.
Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU la 13 decembrie 2006 și stabileşte măsuri concrete privind asigurarea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi în toate domeniile de activitate. Moldova a semnat acest document la 30 martie 2007 şi l-a ratificat trei ani mai târziu.
Lilia Zaharia
Persoanele care sunt discriminate sau au fost martorii unui act discriminatoriu, pot suna la Linia Nediscriminare a Coaliţiei Nediscriminare
(0-8003-8003 – apel gratuit) pentru a sesiza aceste cazuri.
Publicaţie realizată în cadrul proiectului „Eforturi consolidate ale mass-media în promovarea drepturilor omului şi diversităţii”, implementat de Asociaţia Presei Independente, cu suportul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.