La Soroca deportaţii au fost comemoraţi în linişte

0
31

La 1 iulie Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul privind Ziua comemorării victimelor stalinismului, care a fost instituită încă în 1990 prin Hotărârea Parlamentului. Instituţia prezidenţială a recomandat ca în fiecare an la 6 iulie în localitățile republicii să fie coborâte în bernă drapelele de stat.

ODN_0622.jpg

Astăzi la 10:00, oră în care prin decretul preşedintelui cetăţenii erau îndemnaţi să păstreze un moment de reculegere, iar autorităţile să organizeze depuneri de flori “la monumentele ridicate în memoria victimelor stalinismului”, în Soroca totul era ca de obicei.

Fără coloane organizate de bugetari sau discursuri interminabile, doar tricolorul coborât în bernă amintea de această zi de doliu. Pe Veaceslav Dorogan din satul Sobari l-am întâlnit în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, nu ştia unde să depună o floare în memoria celor deportaţi în depărtările siberiene, aşa că le-a adus la soclul voievodului. “Am venit cu flori la monumentul lui Ştefan cel Mare căci altundeva în raion nu avem unde le depune. Vreau să fac o adresare către toţi cei deportaţi: Fraţilor de chinuri şi suferinţă, în Soroca nu are nimeni grijă de noi să facă un memorial celor care au suferit din cauza regimului comunist. Dar măcar noi să-i comemorăm pe cei care au decedat pe meleagurile Siberiei” spune bărbatul.

Părinţii i-au fost deportaţi din Drochia la 6 iulie 1949 în regiunea Kurgan, iar el a scăpat, fiind în acea zi în vizită la o mătuşă. Peste 8 ani mama a revenit pentru puţin timp şi l-a luat cu ea, iar abia în 1964 s-au putut reîntoarce acasă.

Familia lui Veaceslav Dorogan a fost deportată fiindcă era prea bogată
Familia lui Veaceslav Dorogan a fost deportată fiindcă era “prea bogată”

Mihai Mâţu, preşedintele raionului Soroca ne-a declarat că autorităţile de nivelul doi au luat toate măsurile de rigoare şi că drapelele au fost coborâte în bernă, iar pe site-ul consiliului raional a fost plasată o adresare în legătură cu această zi. “Nu sunt preconizate acţiuni publice, noi am întârziat cu începerea procesului edificării Monumentului pentru represaţi, dar altceva am socotit noi că nu putem face astăzi. Nu am făcut activităţi doar pentru a bifa că am realizat şi noi ceva, nu am dorit să fac formalităţi” a menţionat preşedintele raionului.

Reamintim că Monumentul victimelor represiunilor politice întârzie să fie ridicat deoarece politicienii locali aşa şi nu găsesc limbaj comun pentru a lua o decizie atât de aşteptată.

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.


Articolul precedentSorocenii au avut “Microfonul Liber” (FOTO/VIDEO)
Articolul următorConsilierii au solicitat sistarea reparației de pe str. Independenței
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.