Soroca postelectorală: ȘI OAIA ÎNTREAGĂ, ȘI LUPUL SĂTUL?

0
422

Începând cu ziua de luni, 4 noiembrie, multă lume își va face cruce că au trecut și alegerile locale, dar nu cred că este cazul să răsuflăm ușor (sau greu, în dependență de cum am votat și cine a câștigat), or, în săptămânile următoare, ne așteaptă deja un altfel de „circ”, care se numește repartizarea fotoliilor la nivel raional și municipal. De acum încolo o să vedem noi ce înseamnă interese personale, de grup și de partid și nu este exclus ca eu cu Dvs. să fim martorii unor negocieri „la sânge” și, de ce nu?, să asistăm la niște combinații neașteptate, ba chiar posibil date Dracului, pardon. Deși, dacă e să privim cu atenție la rezultatele scrutinului, scorul obținut de socialiști în municipiul Soroca le permite acestora, în mare măsură, să se simtă stăpâni pe situație și să dicteze regulile jocului… Astfel, în situația creată, fără să cunoaștem numele viitorului primar de Soroca, dacă ținem cont de scorul înregistrat de formațiunile politice și dând frâu liber imaginației în materie de creare a eventualelor coaliții, în opinia mea, sunt posibile câteva scenarii în ceea ce privește crearea unor majorități în Consiliul raional și Consiliul municipal.

Cea mai clară situație se atestă în Consiliul municipal, unde socialiștii au majoritatea (14 mandate din totalul de 27) și nu au, la prima vedere, nevoie de eventuale alianțe sau coaliții. Bineînțeles, dacă nu se răzgândește cineva și nu pleacă la altă formațiune sau în „svobodnoie plavanie”. Atunci ar fi posibile mai multe combinații, iar ținând cont de faptul că alegerile locale sunt altceva decât cele parlamentare, variantele ar putea fi și din cele mai năstrușnice. Adică, socialiștii de pe loc nu sunt obligați să repete întocmai coaliția de la centru, și invers — ACUM-iștii soroceni ar putea avea o părere aparte, mai cu seamă că de ei luați aparte nu depind prea multe — la prima vedere și, la altă vedere, aceste voturi ar putea fi „de aur”, în Consiliul raional. Și precum un astfel de scenariu este greu (dar nu imposibil!) de imaginat — probabil, liderii formațiunii cu cele mai multe mandate au avut grijă să-i verifice pe toți colegii în materie de loialitate partidului, foarte multe depind de cine va fi ales primar al municipiului. Va fi acesta (aceasta) de aceeași culoare ca și consilierii majoritari sau se va repeta situația din ultimii patru ani, când primarul și consiliul s-au hârâit ca câinii printre gard și au tras în părți diferite – iată întrebarea întrebărilor.

Așadar, de numele viitorului primar depinde nivelul de eficacitate a primăriei și acesta (nivelul) ar putea fi foarte scăzut, indiferent de cine va fi ales în această funcție… Să zicem că primar al orașului va fi ales din nou Victor Său. În acest caz, primăria va fi una lucrativă măcar cât de cât doar dacă cei doi viceprimari vor fi agreați de majoritatea din consiliu, în caz contrar vom avea ceea ce am mai avut. Știind încăpăținarea și orgoliul „părților beligerante”, este greu de crezut că se va ajunge la o înțelegere în folosul oamenilor. Fiecare va trage la turta lui, iar cetățenii vor rămâne, pentru încă patru ani, cu borta covrigului. Dacă primăriță va fi aleasă Lilia Pilipețchi, aceasta va putea să-și facă echipa după propriul plac, dar… Să nu ne grăbim însă cu concluziile, fiindcă pentru a drege busuiocul în Consiliul raional (despre aceasta vom vorbi mai jos), socialiștii vor fi nevoiți, cum ziceam mai sus, să se împartă și cu alții la nivel municipal — să zicem, să ofere unul sau chiar ambele funcții de viceprimari ACUM-iștilor sau PDM-iștilor, în schimbul unor voturi de aur în Consiliul raional. De altfel, dacă toată lumea va rămâne pe poziții și nimeni nu va ceda, socialiștii ar putea avea mari probleme în Consiliul raional, deoarece nu cred că consilierii PLDM, PCRM ar putea ceda presiunilor, iar voturile PP Șor, MSP Forța Nouă și candidatului independent sunt prea puține.

Consiliul raional este călcâiul lui Achile pentru socialiști. Cu cele 12 mandate (din 17 necesare) aceștia sunt obligați să facă coaliție cu democrații (12+9=21) sau cu ACUM și PLDM (12+5+2=19), fiindcă ceilalți, după cum am menționat anterior, contează mai puțin. Moneda de schimb ar putea fi funcțiile de vicepreședinți sau poate chiar de președinte al raionului. Pe unde mai pui că în cele trei formațiuni, PDM, ACUM și PLDM sunt persoane cu experiență și destoinice de a ocupa oricare din aceste funcții, dar și PSRM nu cred că va fi de acord să meargă la astfel de sacrificii. Pe de altă parte, gurile rele spun că socialiștii ar avea deja o candidatură bătută în cuie la funcția de președinte al raionului și nu văd de ce aceștia ar refuza la ceea ce, în opinia lor, merită. Una sau două din cele trei funcții de vicepreședinte cedate altora ar fi, probabil, de ajuns. Vorba ceea, și oaia întreagă, și lupul sătul… În caz contrar, socialiștii ar putea rămâne cu buza umflată, dacă celelalte formațiuni se unesc (9PDM+5ACUM+2PLDM+2PCRM+1ȘOR+1INDEPENDENT=20).

Și încă ceva. Părerea mea nu trebuie să vă afecteze, într-un fel, propriile Dvs. scenarii, fiindcă în situația creată chiar este posibil orice…


Articolul precedentНовости на русском
Articolul următorAlți soroceni s-au născut în perioada 22-28 octombrie
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.