În preajma alegerilor locale, tot mai mulți politicieni vin să ne ceară votul. Printre candidați sunt nu doar primarii și consilierii locali, de care de obicei țin problemele locale (de la infrastructură și drumuri locale la apeducte, transportul public și câini maidanezi) ci și consilierii raionali.
De obicei promisiunile consilierilor raionali, care de altfel aleg și conducerea raionului (președintele și vicepreședinții) țin mai mult de infrastructura raională, cum ar fi și drumurile de acces spre localități (în special spre sate), întreținerea școlilor și a centrelor de sănătate, etc. Chiar dacă viitorii aleși raionali nu au inclus în lista de promisiuni majorarea îndemnizațiilor pe care le primesc pentru participarea la ședințe, astfel de hotărâri s-au votat în aproape toate consiliile raionale în ultimele 2-3 mandate.
Participarea consilierilor la ședințele consiliilor raionale, dar și la comisiile de specialitate din care fac parte, presupune și documentarea, adică studierea proiectelor de decizie și a informațiilor existente despre domeniile în care urmează să se expună prin votarea, abținerea sau ne susținerea unor hotărâri. În raionul Soroca, de exemplu, puțini sunt consilierii activi, care cercetează textele (dar și subtextele) proiectelor de decizie propuse și se expun cu propuneri și amendamente la comisiile de specialitate sau ședințele ordinare ori extraordinare. O mare parte din aleșii raionali votează cum zice partidul și rar își expun opinia. Sunt și din cei care nici nu deschid proiectele de decizie până a ridica mâna să voteze pentru ele. Iar întrebările pe care le pun în ședințe, trădează acest lucru. Ca dovadă sunt și transmisiunile în direct realizate de Consiliul pentru Participare din raionul Soroca.
Pentru participarea la o ședință ordinară a consiliului raional Soroca, un consilier primește 1500 de lei din 2016, până atunci acestora li se dădea câte 700 de lei. E mult sau puțin? Este cam de cinci ori mai mult de cât primesc zilierii pentru munca în agricultură, aproape de patru ori mai mult de cât primesc pe zi profesorii și cam de trei ori mai mult de cât primesc medicii. Desigur că îndemnizațiile și salariul nu sunt lucruri la fel, dar să nu uităm că majoritatea consilierilor sunt angajați și au și ei leafă, iar pentru ziua când participă la ședințele Consiliului Raional salariul la locul de muncă li se păstrează. Și încă o remarcă, îndemnizația pentru o zi de muncă în calitate de consilier raional, este cam un sfert din cât primesc mulți dintre ei pentru o lună la locul de muncă de bază.
Curioși din fire să vedem cum este și pe “la alte case”, am făcut o solicitare de informații către toate consiliile raionale din Republica Moldova pentru a afla cât primește un consilier raional și când și-au mărit ultima dată îndemnizațiile.
Cel mai mulți bani și-au atribuit consilierii din Cahul, Fălești, Hâncești – câte 2000 lei per ședință, Ungheni – 1900 lei, Dubăsari, Glodeni, Soroca și Strășeni – 1500 lei. De cealaltă parte a monedei sunt consilierii raionali din Basarabeasca, Criuleni, Drochia, Ocnița și Telenești cu 500 lei. Am scos intenționat din listă consilierii raionali din Orhei, pe motiv că deși declară că lucrează gratuit, micșorând în 2019 îndemnizațiile la suma simbolică de un leu, ridică suspiciuni privind eventuale plăți neoficiale.
În mandatul 2019-2023 au decis să-și mărească îndemnizațiile, consilierii din mai multe raioane: Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Dondușeni, Dubăsari, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Rezina, Râșcani, Strășeni, Ștefan Vodă și Ungheni. Au fost și cazuri, cum ar fi la Dubăsari, când pe parcursul unui mandat s-a votat de trei ori mărirea îndemnizației consilierilor raionali (în 2019, 2020 și 2022). Astfel unii consilieri raionali din republică au primit timp de un an îndemnizații și de peste 10 mii de lei, iar unele raioane au achitat timp de un an peste 300 mii de lei pentru îndemnizațiile consilierilor. La Fălești, de exemplu, pentru îndemnizațiile consilierilor raionali în perioada 2019-2022 s-au alocat peste un milion de lei, ceea ce este cu peste 280 de mii lei mai mult decât au alocat tot ei în 2023 pentru un autobuz școlar.
Consiliile raionale Hâncești, Fălești și Soroca sunt în top cu cele mai multe cheltuieli pentru îndemnizații. Și dacă Hâncești și Fălești dețin întâietatea celor mai cheltuitoare administrații raionale din cauza îndemnizațiilor mari, atunci Soroca este în top și pe motivul deselor ședințe pe care le-a organizat.
Și dacă unele consilii raionale au votat decizii în care chiar din titlu înțelegi că vor să-și majoreze îndemnizațiile, au fost și raioane care au mascat acest lucru. De exemplu Anenii Noi, subiectul majorării a fost inclus ca punctul 4 la decizia cu privire la modificarea și completarea unor decizii aprobate anterior, votată la 22 decembrie 2020. Alte autorități raionale au inclus chestiunea în proiectele anuale de votare a bugetului.
Menționăm că nu am primit până acum răspuns de la Consiliile raionale din Șoldănești și Taraclia.
Iată răspunsurile primite de la Consiliile raionale la solicitarea noastră de a răspunde la patru întrebări:
1. Care este mărimea îndemnizației pe care o ridică un consilier pentru participarea la o ședință.
2. În baza cărei decizii și când a fost adoptată au fost stabilite aceste îndemnizații (au fost în ultimii ani modificări ale deciziei, majorări sau micșorări ale sumei)?
3. Cât a primit în mediu un consilier pentru anul 2022?
4. Care este suma cheltuită în ultimii patru ani (separat pe fiecare an și totală) pentru îndemnizațiile consilierilor?
1