Sfatul specialistului: Din mai până în octombrie, risc crescut de intoxicații cu ciuperci

0
75

După ploile recente, pe tarabele din piață au început să apară primele ciuperci de primăvară. În contextul acesta, Observatorul de Nord a cerut părerea specialiștilor de la Centrul de Sănătate Publică Soroca  cu privire cele mai importante momente legate de culesul și consumul ciupercilor, pentru a evita riscurile de intoxicație.

Victoria Catan, Șefa secția protecția sănătății publice CSP Soroca: Epidemiologia intoxicațiilor cu ciuperci otrăvitoare are un caracter sezonier bine pronunțat: de la mijlocul lunii mai pînă la mijlocul lunii octombrie, cu un apogeu în lunile august-septembrie. Pe teritoriul Republicii Moldova ciupercile comestibile pot fi recolatate  în toate anotimpurile anului, iar înregistrarea intoxicațiilor grave, chiar mortale, cu ciuperci sălbatice constituie în prezent un fenomen destul de frecvent.

Intoxicații grave înregistrate de instituțiile medicale din Moldova au avut loc în urma consumării în alimentație a următoarelor specii larg răspândite, care se confundă deseori cu cele comestibile:

În Republica Moldova, pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate 24 cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare, cu afectarea a 27 de persoane, dintre care 3 au fost copii cu vârste de până la 18 ani. Anul trecut, în raionul Soroca, au fost raportate 4 cazuri de intoxicații în urma consumului de ciuperci otrăvitoare. Pe parcursul primelor 4 luni ale acestui an, 1 persoană a fost afectată din același motiv.  Toate cazurile de intoxicații înregistrate au fost asociate cu colectarea independentă de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor pe piețe spontane neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor și utilizarea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii casnice.

Centrul de Sănătate Publică, se adresează populaţiei să fie prudenţi în consumul de ciuperci şi  atenționează, cauza cea mai reală și gravă a intoxicației cu ciuperci este IGNORANȚA, care se rezumă la :

  • necunoașterea speciilor de ciuperci comestibile;
  • recoltarea ciupercilor în locuri poluate (de lîngă străzi și autostrăzi, locuri industriale etc.);
  • colectarea ciupercilor bătrîne;
  • procurarea în locuri neautorizate;
  • implicarea în procesul de culegere a copiilor care nu știu să diferențieze ciuperca otrăvitoare de cea comestibilă;
  • prelucrarea termică insuficientă (toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică și nu se distrug, nu se elimină din ciupercă decît la digestive, cu excepția doar a unor specii);
  • conservarea ciupercilor în condiții casnice prin ermetizare necorespunzătoare (periol de dezvoltare a agentului patogen a botulismului);
  • folosirea ciupercilor crude la prepararea bucatelor;
  • credința în “testele populare” de recunoaștere a ciupercilor.

 

Atenție! Evitați următoarele practici:

  • colectarea ciupercilor în găleți, în pungi de plastic sau saci, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea rapidă a ciupercilor, inclusiv a piciorului ciupercilor, deoarece va complica semnificativ: sortarea ciupercilor și prelucrarea ulterioară ;
  • colectarea ciupercilor bătrâne cu larve și cele necunoscute;
  • gustarea ciupercile în timpul recoltării;
  • prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe zile după colectare;
  • marinarea sau sărarea ciupercilor în vase zincate și în vase din lut neglazurate;
  • păstrarea ciupercilor la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil.

 

Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor expuse mai sus vor minimaliza riscul.

În cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate. Din aceste considerente, intoxicațiile cu ciuperci constituie una dintre urgențele de sănătate publică majore, îndeosebi la copii. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă.

Simptomele sunt foarte variate şi se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci, cantitatea de toxină consumată, precum şi cu vârsta persoanei, care suportă intoxicația. În linii generale, ciupercile toxice pot avea perioada de incubație scurtă (de la 15 minute pană la 3 ore) sau lungă (primele simptome apar după un interval de 12 sau chiar 72 de ore după ce au fost consumate).

În aproximativ peste 2 ore de la consumul ciupercilor toxice poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, se apelează imediat numărul de urgență 112.

IMPORTANT – Nu aruncați resturile de ciuperci și bucatele preparate, care au provocat intoxicația – ele vor fi ridicate și examinate de specialiștii, care vor cerceta cazul de intoxicație

 

 

 


Articolul precedentSÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului
Articolul următorFC Florești a câștigat liga 1-a, dar…nu poate evolua în Super Ligă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.