Creștinii otodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

0
238
Foto: doxologia.ro

Astăzi, pe 7 februarie, creștinii de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, cunoscut și ca Grigore Bogoslovul sau Cuvântătorul de Dumnezeu. Prieten apropiat al Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și mare părinte bisericesc, Sfântul Grigorie a lăsat o amprentă adâncă în istoria creștinismului prin învățăturile și predicile sale, aduse pe înțelesul oamenilor.

Născut în anul 328, în cetatea Nazianz din Capadochia, Sfântul Grigorie provenea dintr-o familie nobilă și credincioasă. Tatăl său, Grigorie, era deja un om de credință, fapt care l-a făcut episcop în cetatea Nazianz. Încă de mic, Grigorie a arătat un interes deosebit pentru învățătură și a străbătut cele mai importante școli ale vremii. A studiat la Cesareea Capadochiei, unde s-a legat de prietenia cu Sfântul Vasilie, apoi la Cesareea din Palestina, la Alexandria și chiar la Atena – cea mai înaltă școală a vremii. La Atena, a fost atât de apreciat încât i s-a cerut să rămână ca dascăl.

Deși s-a întors în Capadochia pentru a fi aproape de tatăl său, care îl sfințise ca preot fără voia lui, Sfântul Grigorie nu și-a dorit de la început să ocupe funcții înalte. Tatăl său dorea să îl sfințească episcop, însă Grigorie, umil și plin de simțire duhovnicească, a ales să se retragă în pustie, lângă prietenul său Sfântul Vasilie. Totuși, chemarea familiei și a nevoii din comunitate l-au adus înapoi. În scurt timp, a fost sfințit episcop pentru cetatea Sasima, chiar dacă nu căuta cu ardoare astfel de onoruri.

Sfântul Grigorie era un cuvântător înnăscut. Iubea viața duhovnicească, poezia creștină și, mai ales, teologia explicată simplu, astfel încât oricine să o poată înțelege. Când Biserica din Constantinopol era amenințată de învățăturile eronate ale lui Arie, puținii credincioși rămași dornici de adevăr l-au chemat pe Grigorie să le fie păstor. El a adunat credincioșii într-o mică bisericuță, chiar deschisă în casa uneia din rude, pe care a numit-o „Biserica Învierii”. Acolo, prin cele cinci cuvântări teologice vestite, a explicat în termeni simpli misterul Sfintei Treimi și a întors mulți la credința adevărată.

Pe o perioadă, Sfântul Grigorie a fost chiar patriarh al Constantinopolului. La cel de-al doilea Sinod ecumenic de la Constantinopol, în anul 381, a adus numeroase argumente împotriva învățăturilor greșite care tulburau Biserica. Din cauza unor neînțelegeri, însă, a ales să părăsească scaunul patriarhicesc și să se retragă în singurătate. În acea perioadă, până la sfârșitul vieții, a lăsat în urmă multe scrieri, poezii de viață duhovnicească și texte de teologie pe înțelesul tuturor.

În teologia Bisericii Răsăritului, Sfântul Grigorie este recunoscut drept cel mai important teolog, pentru că a reușit să facă pe înțelesul oamenilor tainele Sfintei Treimi. Prin viața și cuvântările sale, el a inspirat nenumărați credincioși și a întărit temelia credinței creștine.


  • ETICHETE
  • DC
Articolul precedentPrecizări cu referire la autorizarea și verificarea cabinetului cosmetologic din Chișinău unde a fost înregistrat un caz de deces
Articolul următorLa Cupa de iarnă „Chișinăul de seară”, EFA are meci cu Dacia Buiucani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.