SĂPTĂMÂNA BUZOIANĂ: Știri, evenimente din Buzău

0
73

Până la toamnă, se va circula pe podul de la Vadu Pașii
Cel târziu la toamnă, se va putea circula cu mașinile peste râul Buzău pe noul pod de la Vadu Pașii, în prezent aflat în construcție. Lucrările la podul de la Vadu Pașii, peste râul Buzău, avansează rapid, iar noua construcție ar putea fi dată în folosință cel târziu la toamnă. Investiția, în valoare totală de 26 milioane de lei, este asigurată, teoretic, din bugetul Statului, însă până acum lucrările au fost efectuate cu fonduri din bugetul propriu al județului Buzău. Autoritățile județene fac acum demersuri pentru recuperarea banilor. Noul pod peste râul Buzău este reabilitat cu bani de la Ministerul Dezvoltării, investiția ridicându-se la peste 26.000.000 de lei.

Proiectul pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe, aprobat de consilierii județeni
Proiectul care prevede extinderea și dotarea Secției UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență Buzău a fost aprobat de către consilierii județeni. După acest demers, următorul pas va fi semnarea contractului de finanțare, care va avea loc cel mai târziu, peste două săptămâni. Buzăul va beneficia de o finanțare de 1,5 milioane de euro din bani europeni, prin intermediul Programului Operațional Regional, sumă la care se va adăuga și o contribuție de la bugetul local al județului, pentru efectuarea tuturor lucrărilor incluse în proiect și achiziționarea dotărilor necesare. Contribuția din fonduri proprii se va ridica la 136.740 de lei, reprezentând 2% din valoarea de peste 14,1 milioane de lei a întregului proiect. Proiectul prevede construirea unui nou corp de clădire cu parter și etaj, care va fi amplasat paralel cu corpul în care funcționează în prezent secția UPU.

Se fac planuri pentru un bazin olimpic municipal
Primăria municipiului Buzău intenționează să construiască un bazin olimpic municipal acoperit, în zona ștrandului din Parcul Tineretului. Proiectul prevede un întreg complex de tip „aqua park”, cu centru sportiv și de recreere. De curând, municipalitatea a purtat negocieri pentru preluarea în proprietate sau chirie a Bazinului Olimpic, singurul bazin acoperit din Buzău unde copiii pot urma cursuri de înot în toate anotimpurile. Pentru că negocierile au eșuat, intenţia Primăriei este acum aceea de a construi un bazin municipal acoperit, unde va fi amenajat un complex acvatic. În acest context, soluţia cea mai bună ar fi construirea unui nou bazin acoperit, tot în zona Parcului Tineretului.

Buzoienii au jucat Hora Unirii la Muzeul Județean
Autorităţi locale, reprezentanţi ai Diviziei 2 Getica, ai Teatrului „G. Ciprian” şi Muzeului Judeţean au luat parte recent la manifestarea ce comemorează împlinirea a 160 de ani de la Mica Unire. Evenimentul a debutat la ora 11.00, în curtea Muzeului Judeţean, în prezenţa primarului Constantin Toma, a generalului Gheorghiţă Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean şi a senatorului Lucian Romaşcanu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, nu a putut fi prezent la eveniment, fiind invitat la Focşani, la Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, care s-a reunit în şedinţă comună cu preşedinţii de raioane din Republica Moldova. În deschiderea manifestării a avut loc prezentarea steagurilor de identificare a structurilor subordonate Diviziei 2 Getica, urmată de un moment artistic susţinut de copii… La finalul evenimentului, personajele piesei de teatru i-au invitat pe cei din sală să formeze împreună Hora Unirii.

Doi buzoieni, cu șareta culinară la Paris
Două culturi, cea română şi cea franceză, reprezentate simbolic prin intermediul unei şarete care străbate oraşele Franţei, având la bord bucătari români de renume ce vor invita gurmanzii să guste din bucătăria tradiţională românească. Şareta stilizată a fost realizată de arhitectul buzoian Mihai Dumitrache şi colega sa, arhitectul Maria Decu, şi urmează să ajungă şi în oraşele din România pentru a delecta românii, de data aceasta cu preparate gastronomice ale bucătăriei franceze. Pentru început, şareta culinară realizată de arhitectul buzoian şi de colega sa a poposit în Paris, în faţa unei clădiri culturale foarte noi, EP7, care este conectată din punct de vedere tehnologic — ceea ce se întâmplă în interiorul ei, se poate vedea pe faţada exterioară. Proiectul a plecat de la o echipă de francezi din Marsilia care a mai făcut genul acesta de proiecte, dar de data aceasta buzoienii s-au ocupat atât de design, cât şi de producţie. Șareta a fost realizată în Bucureşti, la un atelier de confecţii metalice. Şareta a plecat în Paris şi după o săptămână va pleca în Bordeaux, în Marsilia şi alte câteva oraşe, apoi din 18 aprilie, va veni în România, la festivaluri de jazz, de film şi teatru.

Mihail Milea, Pr. prof. dr. , de la Buzău, special pentru Observatorul de Nord

Citește și:

Soroca și Buzau au semnat acordul de cooperare și înfrățire


Articolul precedentElena CERNOV: „50 de ani de căsnicie neîntreruptă este bine, dar… ne dorim și mai mult!”
Articolul următorAlcoolul a ucis patru persoane, în anul 2018
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.