Rușinea rușinilor: La Soroca mai este nevoie de un festival – FESTIVALUL CURĂȚENIEI!

0
1106

Sfârșitul verii – începutul toamnei este pentru soroceni o perioadă a hostropățurilor și a guleaiurilor, pentru toate vârstele și pentru toate gusturile. Nu zic că nu este un lucru bun – după atâta muncă și osteneală mai este nevoie și de un pic de relaxare, dar…

Bunăoară, personal am fost șocat, pur și simplu, de faptul că de Ziua Americii la Soroca, la doar 40 de metri de scena improvizată de unde ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a spus celor prezenți câte ajutoare a acordat țara sa Republicii Moldova, și în special Sorocii și la 60 de metri de havuzul, care a fost ridicat (informal) de conducerea urbei la rangul de simbol a orașului, în „râulețul” din preajmă se putea vedea un morman de gunoi, alcătuit din sticle din plastic și „bunătățuri” de origine omenească, dar nu animălească (vezi poza alăturată). Nu știu dacă această gunoiște improvizată a fost observată de americani (sper că chiar dacă au văzut ceva nu au arătat-o pe față), dar faptul că aceasta a fost lingurița cu dohot, la această sărbătoare frumoasă, este incontestabil.

Cunosc bine faptul că, conducerea de vârf a primăriei iubește să fie doar lăudată și aplaudată (mai cu seamă acum, în preajma alegerilor locale, când orice oportunitate, fie Ziua Hramului sau Ziua Independenței, Ziua Americii sau orice altă activitate de acest gen, trebuie exploatată la maximum) și orice critică este etichetată drept atac la cinstea și onoarea cuiva, risc și eu să-l îndemn pe edilul care este mereu ocupat cu lucruri mult mai mari și mai importante decât salubritatea, ca printre puținele ore libere dintre nenumăratele excursii, pardon, vizite oficiale la Buzău sau Suceava, București sau nu mai știu pe unde să-și cheme la covor lacheii, pardon, specialiștii de la înverzire și amenajare și să le aplice câte un frecuș de mai mare dra(c)gul. Or, până la urmă aceștia, dar nu „presa galbenă” gen Observatorul de Nord îi strică imaginea imaculată și îl fac de rușine în fața oaspeților „orașului european”, după cum Soroca mai este poreclită în ultima vreme.

Și încă ceva. Orice festival este un prilej de a ne lăuda cu ceva, de a arăta celor prezenți că suntem cei mai buni în cutare sau cutare domeniu, dar…în opinia unora acesta mai înseamnă, cu părere de rău, și oportunitatea de a ne arăta ce avem sub preș și de a-i face pe oaspeți să se întoarcă pe la casele cui îi are cu un gust amar și cu gândul că, nu fără aportul fiecăruia din noi „mica Elveție” a fost transformată în „marea gunoiște cu mirosuri urâte”. Iar pentru a schimba situația și pentru a ne reîntoarce bunul și frumosul renume este nevoie de un alt festival – FESTIVALUL CURĂȚENIEI.

Victor COBĂSNEANU

Articolul precedentNO COMMENT: Tinerii Soroceni au pășit pe continentul american
Articolul următorPrimii pretendenți la fotoliul de primar al municipiului Soroca
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.