Revedere cu emoții la Școala Profesională din Florești, pentru unii după o „vacanță” de 50 de ani

0
422

      Amintiri, emoții, recunoștință, căldură sufletească, prețuire – sunt doar câteva cuvinte ce pot reda evenimentul de la Școala profesionala din orașul Florești, întruniți la evenimentul întitulat sugestiv „Generații de absolvenți – față în față”, la care  și-au dat reîntâlnire cu actualii profesori, maiștrii-instructori și elevi, absolvenți din șapte promoții, începând cu anul 1967.

Festivitatea a debutat cu un cordial cuvânt de „Bun venit”, adresat de directorul școlii  Veaceslav Crețu. La rândul lor,  și foștii elevi, astăzi  ajunși la deplină maturitate și împlinire, au rostit cuvinte de  mulțumire și tot respectul fața de cadrele didactice care pe vremea lor, i-au ajutat și îndrumat la formarea  educațională și profesională, ce le-a permis după absolvire sa-și găsească un loc de muncă… Petru Botnari, absolvent din promoția anului 2013, meseria „mașinist-excavatorist”, a menționat ca după absolvirea școlii a reușit să se angajeze la întreprinderea în care și-a desfășurat practica de producție. Aici a parcurs  și o carieră de succes –  de la excavatorist până la administrator al companiei, iar de ceva timp și-a fondat în România  propria sa companie. A menționat că nu este la prima revedere cu școala care a devenit de nerecunoscut în ultimii ani… Vladimir Zaporojan, din promoția anului 1977, meseria „tâmplar în construcție, dulgher”, după absolvirea școlii a mers mai departe la studii, care i-au permis în anul 1982 să se angajeze  la o școala profesională din mun. Bălți. A activat timp de 26 de ani în calitate de maistru-instructor, iar în anul 2008 a fost numit director adjunct pentru instruire. Din anul 2014  până în prezent deține  funcția de director al școlii profesionale.

Și cadrele didactice, la  rândul lor, au avut ce să le spună foștilor lor elevi. Chiar dacă de-a lungul timpului s-au mai întâlnit, aceasta zi a revederii a fost una cu totul specială și pentru ei… Vera Postoroncă, profesoară de  limba și literatura română, ne-a  menționat ca astfel de evenimente îi crează o plăcută si memorabilă relevație sufletească de nedescris.

Vera Postroncă: „Îi așteptăm cu drag, cu emoții, deoarece școala a fost ca o pistă de  pornire  în viața plină de provocări. În anul trecut, din cauza  pandemiei generată de COVID 19, am organizat întâlnirea cu absolvenții online. A fost bariera aceasta a depărtării, în schimb astăzi, ne-am simțit mai descătușați, de aceia și genericul activității l-am numit „Promoții de absolvenți – față în față”, având ca scop de a ne întâlni, de a rasfoi amintiri, iar școala pentru  ei sa redevină a doua casă, care îi așteptă mereu cu ușile deschise. Sunt bine veniți în școala  cu  provocările succesele și retrăirile lor și noi îi ascultăm cu mare drag, deoarece chiar am depus suflet in educarea lor”.

De rând cu organizatorii evenimentului și actualii elevi ai școlii profesionale, au pregătit pentru foștii absolvenți prezenți la  revederea de peste ani, surprize plăcute sufletului. Au interpretat cântece despre anii de școală, au și dansat. Pe ecranul întins pe scena sălii de festivități, au fost proiectate imagini foto și video  cu elevi și cadre didactice din diferiți ani, precum și de la activități, evenimente. Pe finalului revederii foștii absolvenți  au făcut și o fotografie de grup, au vizitat  sălile de clasa, după care au fost invitați  și la o ceașcă aburindă de cafea.

La despărțire, directorul școlii Veacslav Crețu, le-a mulțumit pentru participare,urându-le viață lungă, asigurându-i totodată ca sunt așteptați la școală, ori de câte ori vor avea posibilitate să vină în vizită. Revederea cu foștii absolvenți din anul acesta, a fosta  a șasea la număr, iar în anul ce vine, potrivit directorului școlii Veceslav Crețu,   întâlnirea cu absolvenții va avea loc în premieră și după modelul hibrid: ”Online și cu prezență fizică, ca să cuprindem un  număr mai mare de absolvenți, ca să oferim șanse de participare și celor aflați la muncă peste  hotare. Altceva e cu prezența fizică, generează mai multe cu emoții ,impresii de neuitat  de la revederea cu școala, cu foștii colegi, cu maiștrii – instructori, cu profesori și educatori. Asta am văzut și pe fețele absolvenților prezenți la evenimentul și din acest an”.

Școala profesională din orașul Florești a aniversat în anul trecut 55 de ani de existență .S-a înființat la data de 8 iunie 1967 și a instruit  până acum peste 14 mii de tineri și  tinere.

Text: Pavel SAVCA

Imagine: Andrei UNTURĂ

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentO doctoriță a slăbit 45 de kilograme, iată 4 sfaturi pentru pierderea greutății care au funcționat
Articolul următorCum să cureți cartofii fără cuțit, de fapt. Trucul pe care îl folosesc din ce în ce mai mulți oameni
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.