Despre războiul din Ucraina, în stil telegrafic
După cinci luni de război, autoritățile de la Kiev fac curățenie în rândurile organelor de drept or, conform declarațiilor președintelui Volodimir Zelensky, au fost înregistrate deja 651 de procese penale de trădare și colaborare ale angajaților parchetului, organelor de urmărire preliminară și altor organe de drept. Astfel, după demiterea procurorului-șef și șefului Serviciului de Securitate, președintele ucrainean i-a demis și pe șefii SBU din regiunile Harkov, Sumî, Poltava, Transkarpatia și Dnipropetrovsk. Ba mai mult, Zelensky a anunțat și despre reținerea lui Oleg Kulinich, fostul șef al Direcției principale a SBU din Crimeea
*La Mariupol, autoritățile de ocupație au adoptat o „decizie” conform căreia, de ieri, toți cetățenii Ucrainei sunt privați de dreptul de a deține imobile în oraș. Proprietatea tuturor celor care nu s-au „înregistrat” va fi „naționalizată”. În spațiile locative vor fi cazate persoane conform „ordonanțelor”, a relatat consilierul primarului din Mariupol, Petr Andriușcenko. El i-a avertizat pe locuitorii din Mariupol, care se vor muta în astfel de apartamente, că această decizie este absolut ilegală, „deci, dacă v-ați mutat deja, aveți grijă de averea altcuiva, în caz contrar veți răspunde conform legii”.
*Max Hoffman, director pentru securitate națională și politică internațională la Centrul pentru Progresul American a declarat că „…încă de la început Zelenski și autoritățile ucrainene dau dovadă de pricepere în războiul informațional. Ei balansează între demonstrarea nevoii lor disperate de ajutor occidental și menținerea speranței în rândul populației ucrainene că vor putea câștiga acest război”.
*Ministrul adjunct ala apărării din Ucraina, Vladimir Gavrilov”, este de părerea că Ucraina va distruge flota rusă de la Marea Neagră și va recuceri Crimeea. Armata ucraineană își fortifică capacitatea și așteaptă arme cu rază mai lungă de acțiune înainte de a lansa un asalt… curățarea Mării Negre a început deja cu Insula Șerpilor”.
*„Acest război va dura, într-o formă sau alta, o perioadă lungă. Prin urmare, sunt posibile situații foarte diferite – undeva vom pierde acum, undeva vom pierde mai târziu. Poate acum vom pierde, apoi vom recupera. Va fi un proces lung, trebuie să te obișnuiești cu el”, a declarat Ilia Kus, expert al Institutului Ucrainean pentru Viitor.
*Țările care depind, în foarte mare măsură, de gazele naturale rusești, precum Cehia, Slovaci, Ungaria, Austria, Italia sau Germania, vor avea cel mai mult de suferit de pe urma opririi complete a livrărilor de gaze rusești.