Râpele din Etulia

0
128

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

În extrema sudică a Republicii Moldova se află Etulia, un sat împrejmuit de zeci de râpe. Aflorimentele de argile etuliene, după cum sunt cunoscute de oamenii de ştiinţă, sunt vizitate nu doar de cercetători, dar şi de turiştii care sunt pasionaţi de reliefuri deosebite. Ele atrag atenţia celor care ajung prin regiune şi se evidenţiază prin nuanţele gălbui-roșietic neobișnuite atât în timp de iarnă, cât şi vara. Straturile de argilă creează “picturi” originale şi “vorbesc” despre istoria noastră prin formele de relief create pe parcursul a câtorva zeci de mii de ani.

La fundul acestor râpe au fost descoperite rămăşiţe ale mastodonţilor şi elefanţilor primitivi de acum 65 milioane de ani, din epoca paleocenului. Malurile fisurate sunt periculoase pentru cei care se apropie prea tare, fiindcă se pot surpa oricând. Aici sătenii vin la odihnă, iar copiii se joacă prin văgăunile săpate de ploi la fundul râpilor.

Între Etulia şi Etulia Nouă se află una dintre cele mai impresionante râpi din regiune, care are statut de monument geologic natural şi este formal ocrotit de stat. Cu regret, unele dintre aceste ponoare ce ar putea aduce turişti sunt folosite de băştinaşi pe post de gunoişti. Faptul că aceste râpi au statut de monumente naturale importante nu doar pe plan republican, dar şi pentru întreaga Europă de sud-est nu schimbă deocamdată lucrurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.