Raionul Soroca este pe locul 2 pe republică după suprafețele agricole cu produse organice

0
97
imagine: pixabay.com

În Republica Moldova fost elaborat atlasul online al agriculturii ecologice. Harta disponibilă online prezintă informații despre producătorii cu certificate ECO, suprafețele pe care le dețin și culturile plantate și altele. Raionul Soroca este pe locul 2 în republică.  

Atlasul conține mai multe filtre de selectare a combinațiilor de date, fapt care facilitează accesarea informațiilor necesare.Harta este destinată instituțiilor de stat, actorilor în domeniul protecției mediului și a sănătății oamenilor, dar și reprezentanților societății civile, care necesită aceste informații.
sursa: www.md.undp.org

Printre cei care au muncit la acest proiect este și Daniela Fornea, Manager de Program la “Ecovisio”, originară din Soroca. “Acest Atlas este destinat mai mult actorilor cheie din sector. Importanța lui fiind colectarea și păstrarea datelor privind agricultura ecologică, deoarece acest atlas va fi anual actualizat, ceea ce ne va permite să analizăm în dinamică ce se întâmplă în sector și încotro ne îndreptăm. Este bine să cunoaștem că avem producători ECO și să identificăm produsele lor.

Din păcate, marea majoritate a producției ecologice – cam în proporție de 90% este exportată sub formă de materie primă, ceea ce ar fi bine de schimbat și de adăugat valoare produselor, la noi acasă.

Ne dorim mult pe viitor să adăugăm și partea cu datele de contact ale producătorilor și punctele de comercializare, astfel acest atlas să prezinte interes și pentru consumatori. Aici am avea nevoie de deschiderea fermierilor pentru a ne oferi aceste date. Acesta este doar un punct de pornire la care am lucrat împreună cu colegii timp de aproximativ 6 luni, cu siguranță munca nu a finisat aici” ne-a declarat Daniela Fornea.

Raionul Soroca este pe locul II pe republică, cu 4283.17 ha de suprafețe agricole cu produse organice, după Tighina care deține 6740.9 ha, iar pe locul trei se află municipiul Chișinău cu 3852.73 ha.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Republica Moldova informează că în statul nostru activează 151 de producători agricoli cu certificate ECO pentru aproximativ 50 de culturi agricole cultivate pe o suprafață estimată la vreo 26 mii de hectare.

Platforma a fost creată de Asociația Obștească „Ecovisio”, cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).


Articolul precedent…Și Ilie Damașcan și-a schimbat adresa: de la Hâncești la Turnu Măgurele
Articolul următor+627 cazuri noi de COVID-19 în republică: Soroca a revenit în lista raioanelor cu noi cazuri de infecție
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.