”Punte peste Prut – între Milcov și Nistru”.

0
69

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021 și se adresează copiilor participanți de la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și diaspora românească, înscrise în Programul Național Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.

Familia este binecuvântare și lumină a Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina și bucuria filiației, fraternității și paternității. În familia creștină, copilul învață să caute familia spirituală sfințitoare, adică Biserica, ai cărei membri sunt numiți fii și fiice, frați și surori, părinți și maici duhovnicești în Hristos.

Educația familiei începe de la educația copiilor, viitorii membri ai unor familii tinere. Nici școala și, de multe ori, nici familia nu reușesc să îndeplinească pe deplin sarcinile educative. Bisericii îi revine, în aceste condiții, un rol foarte important în formarea tinerilor, educația religioasă contribuind la pregătirea tinerilor pentru viața de familie, întrucât sănătatea morală și trăinicia familiilor sunt întreținute și cultivate prin învățătura Bisericii. Valorile familiei sunt concretizate prin viața de comuniune în care sunt asumate și cultivate darurile specifice persoanelor familiei. Taina persoanei este realitatea ultimă și fundamentală asumată în viața de familie.

În situația în care familia este afectată de fenomenul migrației, copiii sunt lăsați acasă, familiile sunt despărțite, criza se adâncește, iar Biserica are datoria să ajute la crearea unor punți de legătură care să vindece rănile provocate de acest fenomen și la îmbunătățirea vieții copiilor afectați.

Parohia ”Broșteni II” din localitatea Broșteni,  Județul Vrancea (Preot Paroh Gabriel Macovei)  a participat la acest Concurs împreună cu Parohia Ortodoxă ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din Orașul Soroca (Preot Paroh Sorin Huluță Saftiuc), Raionul Soroca, Republica Moldova cu proiectul intitulat ”Punte peste Prut – între Milcov și Nistru”.  Nu este primul proiect de acest fel, intre cele două parohii existând o legătură mai veche,  deoarece ele sunt parohii înfrățite încă din anul 2018.

Unitatea dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului este încă un deziderat istoric pe care ni-l dorim cât mai curând împlinit. Credința în Dumnezeu, limba română, istoria și moștenirea comună a tradițiilor au făcut ca locuitorii din partea dreaptă a râului Prut să mențină vie flacăra românismului, în ciuda tuturor încercărilor la care istoria i-a supus în repetate rânduri. Un rol important l-a avut și îl are în continuare  Biserica Ortodoxă Română prezentă în Basarabia prin structura administrativă a  Mitropoliei Basarabiei. Ierarhi și preoți, alături de credincioșii lor , duc mai departe crucea aceasta a nedreptății istorice dar în aceeași măsură au contribuții din cele mai reușite la menținerea spiritului românesc în sufletele și casele românilor basarabeni.

Proiectul s-a desfășurat exclusiv on-line din cauza situației generate de epidemia cu virusul SarsCov -2 , iar activitățile care implică voluntariat au avut loc, în limita măsurilor legale impuse pentru combaterea noului coronavirus, în fiecare parohie în parte.

Au fost întâlniri ale copiilor și voluntarilor de la parohiile de pe ambele maluri ale Prutului cu profesori, preoți, istorici, oameni de cultură care le-au vorbit despre unitatea de neam, se istorie , cultură, limbă și credință, despre importanța educației primite atât în familie cât și în școală dar mai ales în Biserică. Aceste discuții s-au concretizat mai apoi în trei acțiuni, și anume: participare în fiecare duminică a copiilor la Sfânta Liturghie, comemorarea Poetului Grigore Vieru pe data de 14 februarie și masa bucuriei, activitate filantropică.

Parteneri în acest proiect ne-au fost Școala Gimnazială ”Panaite C. Mazilu” din Broșteni, prin Prof. Constantin Fudulică, Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Orașul Soroca prin Prof. Olga Gherghelejiu,  Asociația ”Straja Carpaților” din Buzău prin Prof.Dr. Marius Constantinescu,  Asociația ”Sfântul Stelian” din Focșani prin Pr. Daniel – Eduard Bran, Asociația ”Sfinții Brâncoveni” din Soroca prin Pr. Sorin Huluță, Consiliul Unirii din Soroca prin Prof. Olga Gherghelejiu, Centrul Cultural Român Soroca prin Prof. Ana Bejan și Fundația pentru copii ”Sfântul Sava” de la Buzău prin Pr.Prof.Dr. Mihail Milea.  Parteneri media la acest proiect au fost editiedevrancea.ro si observatorul.md .

Dumnezeu să răsplătească munca tuturor, să bucure sufletele celor care au beneficiat de acțiunile acestui proiect și să sporească această lucrare pe viitor. Mulțumim tuturor pentru implicare și ajutor.

Pr. Sorin Huluță Saftiuc, parohia Sfinții Martiri Brâncoveni, Soroca

Pr. Gabriel Macovei, Parohia Broșteni II, Vrancea


Articolul precedentȘi copiii de la Zastânca au întins o mână de ajutor familiei Melnic din Schineni
Articolul următorSoroceanca Olga Lucovnicova: „Filmul „Nanu Tudor” este o călătorie poetică în propriul meu trecut, cu toată frumusețea și durerea lui”
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.