Ploile torențiale și vântul puternic au pus pe jar locuitorii satului Racovăț, precum și autoritățile publice locale, care au trebuit să facă față cu propriile forțe, consecințelor cauzate de calamitățile naturale. Aceasta în cadrul scenariului conform cărui, în localite  s-a desfășurat o aplicație în domeniul protecției civile, menite să testeze capacitatea autrităților, a formațiunilor de protecție civilă și locuitorilor satului, în situați excepționale.

Astfel, conform scenariului exercițiului, în urma situației create, localitatea a rămas fără curent și legătură telefonică. O gospodărie din sat a luat foc în urma calamităților, iar pe o stradă din localitate s-a produs un accident rutier cu implicare a două mijloace de transport.

Potrivit reprezentanților Direcției Situați Excepționale Soroca, care desfășoară asemenea exerciții o dată în patru ani pe teritoriul fiecărei primării, atât membrii comisiei pentru situații excepționale și a formațiunilor pentru protecție civilă din sat, cât și cetățenii s-au manifestat foarte organizat în cadrul aplicației. Participanții

“Racovițenii s-au descurcat foarte bine, s-au mobilizat în timp și au demostrat că au capacitatea de a interveni prompt în asemenea situații. Afară de asta, în gimnaziul din localitate a fost simulat cutremur de pământ, în cadrul cărui elevii și pedagogii au demonstrat că știu cum să acționeze în caz de seism. Toți elevii cunosc semnalul de alarmă, ieșirile de evacuare și locul în care trebuie să se adune în cazuri excepționale”, a menționat Eugeniu Doga, inspector DSE Soroca.

Scopul aplicațiilor este de a familiariza formațiunile protecției civile și a populației cu modul în care trebuie să acționeze în situații excepționale. Următoarea aplicație va avea loc în primăria comunei Vasilcău, în luna martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.