Plimbările pe gheață sunt periculoase. Cum ne comportăm dacă gheața crapă?

0
85

O dată cu începerea sezonului rece al anului pe unele rîuri mici, cursuri de apă şi bazine acvatice se prognozează primelor formaţiuni de gheaţă care în caz de ieşire pe ia prezintă pericol. În acest context Direcţia Situaţii Excepţionale Soroca avertizează pescarii să fie prudenți, dacă aleg să iasă la pescuit și să nu pășească pe lacurile înghețate. O atenţie deosebită este pentru persoanele care au în grijă minori, pentru ai monitoriza și a nu le permite jocul în prejma bazinelor acvatice.

Cum trebuie să ne comportăm pe apă în perioada rece a anului:

Iarna, în timpul pescuitului, gândiți-vă în primul rând la securitate și apoi la pescuit! Deplasându-vă pe gheată, fi-ți gata în orice moment, imediat să vă eliberați de greutăți!

Întotdeauna să aveți la îndemînă o funie cu lungimea de  12-15 m. Țineți alăturea de gaura din gheaţă o scândura sau o creangă mare!

Fiţi prudenți! Gheaţa între insule şi întinderile de apă, între cotituri este permanent periculoasă! În măsura posibilităților treceţi locurile periculoase numai cu asigurare! Deplasaţi-vă cu paşi alunecaţi! Nu săriţi pe blocuri de gheaţă rupte! Ele nu vă pot menţine greutate şi se pot răsturna!

Măsuri de securitate pe care trebuie să le cunoască toți:

Nu vă deplasaţi pe gheaţă de unul singur! Nu verificaţi rezistenţa gheţei cu piciorul!Fiţi prudenţi în orice moment! Fiţi prudenţi căci sub zăpadă pot fi ochiuri de apă sau crăpături! În aceste locuri chiar şi după îngheţuri, gheaţa e subţire!

Dacă sub picioare a-ţi depistat crăpături de gheaţă nu intraţi în panică şi nu fugiţi !

Culcaţi-vă pe gheaţă şi rostogoliţi-vă spre zonele fără pericol!

Acordarea primului ajutor celor aflaţi în pericol este posibil numai în sectorul permis de trecere!

 Cum acordăm ajutor sinistraţilor pe gheaţă:

  • Nu intraţi în panică!
  • Nu strigaţi, nu apelaţi la ajutor, păstraţi puterile!
  • Deplasaţi-vă culcat pe gheaţă cu mânile larg desfăcute, repetați de mai multe ori.
  • În timpul ajutorului acţionaţi imediat hotărât, dar foarte atent.
  • Încurajaţi-l pe sinistrat. Oferiţi obiectul de salvare de la distanţa de 3-4 metri (scândură, crengi, scară, schiuri, funii de salvare etc.).
  • Daţi sinistratului o parte din vestimentația personală, aprindeți focul şi încălziţi sinistratul apoi chemaţi salvatorii şi ambulanţa (telefon 901sau 903).
  • Eliberându-vă din gheţă  scoateţi, scurgeţi şi din nou înbrăcaţi îmbrăcămintea. 
  • Nu permiteţi degerarea şi înghețarea sinistratului.

Mersul și aflare pe lacurile înghețate este sigur, doar în cazul în care grosimea stratului de gheață este mai mare de 8 cm, în alte circumstanțe oamenii se pot prăbuși cu ușurință sub apă.

Reţineţi: Viaţa are prioritate!


Articolul precedentDeputata Elena Bodnarenco – candidata PCRM în Circumscripția uninominală nr. 7, mun. Soroca
Articolul următorSorocenii au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.