De pe la sfârșitul lunii aprilie, pe piețele din Soroca au apărut primele căpșuni autohtone. Mirositoare și cu gust delicios, ele sunt primele fructe de sezon, cultivate în câmpurile acoperite cu agril (peliculă). Curioasă să aflu cum fac concurență căpșunele crescute pe malul Nistrului cu cele importate din Grecia sau Turcia, am mers la piață.
În comparație cu forfota din preajma sărbătorilor de Paște, azi piața părea un pic adormită, cu puțină lume și mai puțini cumpărători. După câteva încercări fără succes de a discuta cu producătorii de căpșuni, norocul totuși mi-a surâs.
Valentina, producătoare de căpșuni din Inundeni: ”Nu prea este lume, deoarece este după sărbătoarea de Paști. Căpșunile le vindem cu 50 lei și sunt de acasă, crescute de noi, nu aducem de nicăieri.”.
Ludmila Lupu, producătoare de căpșuni din Vasilcău: ”Nu mare teritoriu de căpșune am, dar ca fiecare om din sat găsim câte o ocupație. Anul acesta față de anul trecut căpșuna a ieșit mai repejor. După Paște cam greu merg vânzările, deoarece nu prea este lume, foarte mulți sunt plecați peste hotare.”.
Prețul unui kilogram de căpșune variază între 40 și 70 de lei, dar se pare că acest aspect nu îi deranjează pe cumpărători.
Zinaida Iurcenco, locuitoare a satului Stoicani: ”Piața este foarte diversificată și posibilități sunt multe. Pentru prețul care îl vând se merită munca depusă și sunt foarte accesibile.