Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi locuințe gratuite

0
128

  Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl vor beneficia de locuințe gratuite. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura a doua de deputați, transmite moldpres.md

Astfel, vor fi transmise cu titlu gratuit  80 de apartamente din blocul locativ situat în municipiul Chișinău, str. Alba Iulia nr. 91/3. Respectivul imobil a fost construit în vederea asigurării cu spațiu locativ a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl. Pentru construcția acestuia au fost alocate treptat din bugetul de stat 67 de milioane de lei.

Pentru a beneficia de o locuință, solicitantul va trebui să întrunească cumulativ mai multe cerințe, printre care: să fie cetățean al Republicii Moldova; să dețină legitimația de participant la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl; să nu dețină în proprietate privată sau proprietate comună, atât în țară, cât și peste hotare, o locuință, un teren pentru construcții sau o casă construită în întovărășirile pomicole. Vor putea solicita o locuință persoanele care nu au beneficiat de susținere din partea statului, a autorităților administrației publice centrale sau locale, ori prin intermediul proiectelor realizate de stat, la procurarea sau construcția locuinței, conform legislației; nu a înstrăinat sau donat o locuință obținută după anul 1986, precum și nu a participat la privatizarea locuințelor, terenurilor pentru construcție, caselor cooperatiste, obținute anterior de la stat.

Dosarele solicitanților vor fi examinate în termen de maximum 6 luni de către o comisie instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate etc.

Conform datelor statistice, la începutul anului 2023 din cei peste 3500 de participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl, erau în viață 1733 de persoane, dintre care 1604 au diferite grade de dizabilitate.

Articolul precedentVeste bună pentru antreprenori: din anul 2024 vor depune cu 15 rapoarte mai puțin
Articolul următorCompensații pentru sezonul de încălzire: acestea ar putea fi mai mari dacă ai credite imobiliare
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.