Cu acest mesaj au mers ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie, la o grădiniţă din sectorul Botanica al Capitalei pentru a discuta cu părinţii, membrii asociaţiilor părinteşti, dar şi personalul didactic. Scopul acestor întruniri este de a-i informa despre riscurile şi consecinţele colectărilor ilicite de bani şi stoparea acestui fenomen.
„Dacă până acum iniţiatorii uneori erau directorii, cadrele didactice din instituţiile şcolare, acum tot mai mulţi s-au dat deoparte şi au rămas părinţii. Există o problemă că, eventual, în cazul în care aceşti părinţi vor fi documentaţi, există riscul să fie traşi la răspundere penală”, a declarat Ion Pruteanu, şeful Direcţiei educaţie anticorupţie a CNA. La întrunire au venit zeci de părinţi. Unii sunt de părerea că strângerile ilicite de bani în şcoli şi grădiniţe sunt o infracţiune. „Eu dacă nu accept lucrul acesta (mita), eu nici nu-l fac. Nu e un lucru normal fiindcă fiecare om trebuie să muncească banul său pe munca care şi-o depune. Nouă nu ne dă nimeni cadouri”, a spus o femeie.
Alţii, însă, spun că buchetele de flori, cutiile cu bomboane nu le consideră drept mită, şi sunt doar nişte gesturi de apreciere. „Dacă noi, părinţii, strângem bani pentru sărbători, pentru Moş Crăciun, pentru cadourile la copii, pentru ca să mulţumim educatoarea, o felicităm cu anul nou şi sărbătorile, eu nu consider asta că este mită”, a completat o altă femeie. „Dacă un părinte vrea să mulţumească un educator cu o floare la 8 Martie, de exemplu, oare asta este mită? În aşa mod noi le mulţumim educatorilor care au grijă de copii”, a spus un părinte.
Ofiţerii CNA vor merge până la sfârşitul lunii în mai multe instituţii, unde au fost fost constatate cele mai multe plângeri de la părinţi. Potrivit datelor oficiale, în 2018, la linia naţională anticorupţie au parvenit 226 de apeluri. În 62 de cazuri au fost vizate grădiniţele. Iar din 26 de cauze penale din sistemul educaţional, şase ţineau de instituţii preşcolare.
sursa: canal3.md