Uniunea Europeană va acorda un nou pachet de ajutoare umanitare pentru Ucraina și republica Moldova. Este vorba despre 148 de milioane de euro, dintre care 140 de milioane vor ajunge la Ucraina și 8 milioane vor merge către Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate, Hadja Lahbib, aflată într-o vizită în Ucraina. Ajutorul este destinat sprijinului umanitar vital atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova.
Noul pachet prevede:
- 140 de milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina. Finanțarea va fi direcționată către asistența de urgență, inclusiv alimente, adăpost, apă potabilă, asistență medicală și protecție pe timp de iarnă. Prioritățile cheie sunt sprijinirea populațiilor vulnerabile din regiunile puternic afectate de război din estul și sudul Ucrainei.
- 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova. Sprijinul se va concentra pe ajutorarea refugiaților ucraineni și a comunităților gazdă din Republica Moldova, acordând prioritate asistenței bănești, accesului la servicii esențiale precum asistența medicală și educația, precum și sprijinului psihosocial.
În timpul vizitei, comisarul Lahbib s-a întâlnit cu principalii lideri ucraineni, inclusiv cu președintele Volodymyr Zelensky și cu înalți funcționari, cu care a discutat despre provocările umanitare urgente și alocarea strategică a ajutorului UE.
„În timp ce Rusia își continuă cruzimea în toiul iernii, UE își intensifică sprijinul pentru a menține lumina aprinsă și casele calde”, a declarat Hadja Lahbib. „Vom continua să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i ajuta pe cei afectați de această criză, împreună cu toți partenerii noștri și cu autoritățile ucrainene. Acest război este o amenințare pentru noi toți. Trebuie să rămânem uniți în acest moment critic pentru Europa”, a declarat la Kiev comisarul Lahbib.
Înainte de a ajunge la Kiev, comisarul Lahbib a vizitat centrul Medevac al UE din Rzeszów, care sprijină Mecanismul de Protecție Civilă în evacuările medicale ale pacienților grav bolnavi din Ucraina și țările învecinate. Aproximativ 4 000 de pacienți au fost transferați la spitale europene pentru tratament de la înființarea sistemului în martie 2022.
De la începutul agresiunii rusești, UE a coordonat cea mai mare operațiune desfășurată vreodată în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, furnizând Ucrainei peste 150 000 de tone de asistență în natură. De asemenea, UE a trimis Ucrainei asistență din stocurile sale rescEU, inclusiv generatoare de energie, echipamente medicale, adăposturi temporare și stații de tratare a apei. Cea mai recentă finanțare ridică totalul ajutorului umanitar alocat de Comisia Europeană la peste 1,1 miliarde de euro., se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
SURSA: anticoruptie.md