Ouă încondeiate și coșuri din pănuși de porumb, expuse în incinta Muzeului

0
263

O expoziție inedită de obiecte confecționate manual de către elevii mai multor școli din raion și-au găsit loc astăzi în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. Fiind la cea de-a III-a ediție, aceasta a fost dedicată sărbătorilor pascale. În cadrul evenimentului copiii au realizat între ei un schimb de experiență și au descoperit unii de la alții noi tehnici de lucru hande made.

Prezent la inaugurare, Ghenadie Donos, șeful Direcției Învățământ a afirmat că “în comparație cu anul trecut, anul acesta avem mulți participanți, iar noi ne-am făcut concluziile de rigoare. Anul viitor vom organiza activitatea în vacanța de Paști și la Palatul de Cultură pentru a avea mai mult spațiu”. Dumnealui a îndemnat elevii să își dezvolte talentul și să nu renunțe la ocupația lor.

Câteva secrete luate de la bunica sa am aflat de la Iuvilina Prepeliță, elevă la Gimnaziul din Vasilcău, care ne-a destăinuit cum să încondeiem ouăle pentru a avea cele mai originale lucrări. “Mai întâi, cu un creion simplu desenăm modelul de ornament pe ou. După ce trasăm liniile, muiem oul în cea mai deschisă culoare”, a început să ne explice primii pași în încondeierea ouălor Iuvilina. “La urmă, cu ajutorul unei lumânări îl încălzim, iar cu un șervețel îl ștergem bine. Mai apoi îl vopsim cu lac ca să rămână lucrul nostru intact”, ne inspiră eleva, în a cărei familie este o tradiție înfrumusețarea ouălor de Paști.

“Lucrez în tehnica string art”, ne spune o altă elevă din Vasilcău, Alexandra. “Tot de ce avem nevoie este o bucată de carton, cuie, ață și hârtie colorată. În acest lucru este foarte importantă răbdarea și dorința, în primul rând. Tehnica este ușoară, doar că necesită timp. La modul practic se lucrează mai mult cu ața care se întinde pe suprafata cartonului și se prinde cu ajutorul cuielor”, ne explică în detalii în ce constă această tehnică.

Lucrări realizate în tehnica string art

Olga poate fi considerată o adevărată specialistă în arta de a împleti obiecte din… pănuși de porumb. Ea ne-a atras atenția la faptul că, înainte de a începe lucrul, materialul se umezește.

Obiecte confecționate din pănuși de porumb

“Pănușile trebuie să aibă o culoare deschisă, albă-cremoasă și să fie fără pete, fine și elastice. Însă le puteți vopsi cu diferite culori sau crea ornamente. Se pot folosi și la confecționarea bijuteriilor. Aceste materiale se păstrează la un loc uscat, în magazine sau șoproane bine aerisite”, se împarte cu noi din experiența acumulată Olga Cojocaru, elevă la Liceul teoretic Visoca.

La expoziție am găsit și tineri pasionați de tatuaje realizate cu henna. “Aceasta se prepară din pudră de henna, amestecată cu accizi, cum ar fi sucul de lămâie sau o altă opțiune ar fi zahărul ”, spune tânăra pasionată de noile tendințe din domeniu, Mihaela Melnic, elevă la Gimnaziul Schineni.

Desene pentru tatuaje realizate cu henna

“Fiecare expoziție are specificul ei. Lucrările lor sunt foarte frumoase. Trebuie să iubim frumusețea pentru că ea este umbra lui Dumnezeu în univers”, transmite doamna Lilia, responsabilă de educația tehnologică, Direcția Învățământ.

La final, toți participanții vor primi câte o diplomă din partea Direcției Învățământ Soroca.

În total s-au înscris în cadrul ediției din acest an 35 de participanți.

 

Fotograf: Doina Alexei


Articolul precedentCitește mâine în ziarul “OBSERVATORUL DE NORD”
Articolul următorMASA BUCURIEI ŞI VREMEA DE ADUNAT PIETRELE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.