La 14 februarie, elevii clasei a III-a, ghidați de învățătoarea lor, au cântat, recitat versuri din creația celui care a presărat dragostea de patrie, neam, mamă și natură în toate poeziile sale. Copii au surprins prin cunoașterea detaliată a biografiei poetului, evidențiind că au învățat nu doar poeziile sale, ci și povestea vieții lui Grigore Vieru.
Poetul Grigore Vieru avea să împlinească 89 de ani și a fost mai mult decât un poet, a fost însuşi sufletul Basarabiei. Pentru poet dispariţia fizică nu înseamnă moarte, el trăieşte prin poezia sa, prin frumosul semănat în inimile copiilor. A fost, este şi va rămâne Pilonul de rezistenţă a culturii naţionale.
Tot ce e mai frumos astăzi poartă numele lui, și cerul cu stelele, şi al străvechii slave bucium, şi ochii măicuţei ne sunt mai aproape, fiindcă iubesc şi au o taină sus care ne apără. A ajunge să poţi să redai istoria neamului în poezie, să poţi să aperi ce-i al tău prin poezie şi să crezi că eşti auzit de Dumnezeu prin poezie înseamnă să fii un poet ales. Zi de zi, an de an, e tot mai departe, însă neuitat!
Grigore Vieru este poetul începuturilor, ființă pământeană și nepământeană deopotrivă, umedă de roua lacrimilor vărsate de-a lungul veacurilor de românii basarabeni. Sursa poeziei lui Grigore Vieru este viața în toată complexitatea ei: copilăria, bucuria tinerească, neliniștea și suferința iubirii absolute.
Alina Curtiș, învățătoare, grad didactic I, IP Gimnaziul Rublenița