Obțineau de la 3.000 la 5.000 de euro de la ucrainenii care doreau să traverseze frontiera de stat / VIDEO

0
124

12 angajați și doi ex-angajați din cadrul Direcției regionale Nord a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și persoane civile sunt cercetați penal pentru organizarea migrației ilegale.

 Ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au documentat pe parcursul anului 2022 acțiunile pretins ilegale ale acestora, scrie stiri.md

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în contextul războiului din Ucraina și interzicerii de către autoritățile ucrainene a părăsirii teritoriului de către bărbați, începând cu data de 25 februarie 2022, un grup de persoane, constituit din civili și angajați ai subdiviziunilor MAI, a facilitat traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova de către cetățeni ucraineni, prin zona verde, obținând de la aceștia sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro.

În fapt, figuranții, prin intermediul angajaților Poliției de Frontieră, introduceau în Sistemul informațional privind eliberarea informației cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoana fizică sau unitatea de transport actele de identitate ale cetățenilor ucraineni, aplicându-le în pașapoarte ștampila de intrare în țară, în lipsa acestora, pentru a demonstra intrarea legală pe teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, aceasta le asigura solicitanților posibilitatea tranzitării legale a Moldovei spre Uniunea Europeană.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, la data de 7 martie 2023, în raioanele Briceni, Edineț, SOROCA și în punctul de trecere a frontierei de stat Grimăncăuți – Vașcovțî, au fost depistate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzei penale indicate.

În continuare urmează a fi efectuate acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

În context, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunță că a demarat investigațiile corespunzătoare, fiind acordat tot sprijinul necesar organului de urmărire penală și PCCOCS.

„Reiterăm obiectivul instituțional și anume toleranță zero ilegalităților la frontieră și se va interveni de fiecare data când se cere curățarea sistemului de persoane care se implică în diferite activități ilicite. Nu vom permite ca astfel de angajați să compromită prestigiul funcției și al instituției”, mai transmite IGPF.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentForțele Aeriene ale SUA au adus la Soroca… un desant de jazz / VIDEO
Articolul următorTrei bărbați, originari din Soroca și Azerbaidjan, au fost reținuți în capitală, pentru 30 de zile / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.