Mai multe obiecte vechi, ce aparțin civilizației Cucuteni-Tripolie, au fost descoperite de către Maria Muntean din satul Zastânca. Aceasta le-a găsit întâmplător și le-a păstrat. Astăzi arheologii de la Agenția Națională Arheologică au venit să le cerceteze.
“Am găsit aceste obiecte în timp ce prășeam harbuji, m-am gândit că ar fi importante, ne-a spus Maria Muntean. Am priceput că ar fi de până la era noastră fiindcă înțelegem noi oleacă istoria, așa că le-am păstrat. Păcat că până acum locul nu a fost cercetat, la noi omul calcă peste obiectele de preț fără măcar să știe. Mă bucur că ce am găsit va fi expus la muzeu.”
Femeia i le-a arătat soroceanului Ion Babici, care le-a postat pe pagina sa de Facebook și a îndemnat prietenii să se expună privitor la valoarea lor culturală. Între timp au fost sesizați și arheologii, care au venit să vadă cu ochii lor piesele și locul unde au fost găsite.
“Este un sit arheologic de pe moșia localității Zastânca, descoperit încă la sfârșitul anilor ’60 al secolului trecut de un angajat al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, ne spune Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naționale Arheologice. La 1970 în acel sit s-a făcut un sondaj arheologic de către regretatul arheolog Vsevolod Marchevici. El prezintă urme de locuire din epoca eneolitică și sporadice din epoca romană. Cele mai vechi urme de aici datează din mileniul patru înaintea erei noastre, cu vreo 5500 ani în urmă, deci sunt destul de vechi. Piesele aparțin celebrei civilizații Cucuteni-Tripolie, datează dintr-o fază târzie a culturii Tripolie, post Cucuteni. Vestigiile recuperate de doamna Maria Muntean prezintă interes pentru patrimoniul arheologic național și local”.
Obiectele descoperite sunt fragmente de la diferite vase, unele au păstrate urme de pictură aplicată manual, sunt și piese de silex, printre care un toporaș sau o daltă, câteva piese decorate care aparțineau fusului de tors, două fragmente de statuete umane, ș.a.
Piesele au fost luate la Agenţia Națională Arheologică pentru a fi cercetate și prelucrate, după care vor fi transmise Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. Între timp arheologii speră să revină aici în acest an pentru continuarea cercetării. Totodată cetățenii sunt îndemnați când dau de astfel de obiecte să anunțe colaboratorii Muzeului de Istorie și Etnografie sau experții de la Agenţia Națională Arheologică.