Nedescoperit la timp, cancerul la sân poate ucide! Mergi la control acum!

0
192

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din lumea întreagă. Anual sunt depistate aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Circa 900 de femei din Republica Moldova află, în fiecare an, că au dezvoltat cancer la sân. 10% din numărul total de adresări la medicul mamolog sunt sumbre, pentru că nu mai sunt tratabile din cauza unei evoluții profunde a bolii. Cancerul glandei mamare este principala cauză de mortalitate prin tumori maligne la femei.

Cunoașterea cauzelor care pot provoca această boală este esențială pentru sănătatea fiecărei femei. Factori asociați cu un risc crescut de cancer de sân:
Sexul. Femeile au un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta cancer de sân; Vârsta. Cancerul de sân este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani. 8 din 10 femei pot face cancer mamar după împlinirea vârstei de 50 de ani; Istoricul personal de cancer de sân. Dacă ați avut cancer de sân, aveți un risc crescut de a dezvolta boala la celalalt sân. Afecţiuni antecedente benigne ale sânului şi stările precanceroase (hiperplazii, displazii, metaplazii, distrofii şi cancerul lobular în situ) pot duce la cancere invazive; Istoricul familial de cancer de sân. Dacă mama, sora sau fiica a avut cancer de sân, în special la o vârstă fragedă, riscul de a face boala este mai mare. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de sân nu au istoric familial de boală; Bagajul genetic. Se estimează că aproximativ 5% — 10% din cazurile de cancer de sân sunt legate de mutații genetice moștenite de la părinți. Au fost identificate o serie de gene mutante moștenite, care pot crește riscul de cancer la sân, iar cele mai frecvente sunt genele BRCA1 și BRCA2 — ambele cresc în mod semnificativ atât riscul de cancer mamar, cât și de cancer ovarian; Expunerea la radiații. Dacă ați fost iradiată în zona pieptului în copilărie sau în tinerețe, aveți un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân; Traumatismul glandei mamare; Densitatea sânilor — femeile care au un țesut mamar mai dens pot avea risc mai mare de a dezvolta această boală; Obezitatea apărută după menopauză, când abundenţa ţesutului adipos poate duce la creşterea nivelului de estrogen la femeie şi prin urmare creşterea riscului de apariţie a cancerului de sân; Dieta bogată în grăsimi, proteine şi dulciuri rafinate; Debutul menstruației la o vârstă fragedă, înainte de 12 ani; Debutul menopauzei la o vârstă mai înaintată, după 55 de ani; Nașterea primului copil la o vârstă mai înaintată. Femeile care dau naștere primului copil după vârsta de 30 de ani pot avea un risc crescut de cancer de sân; Lipsa gravidității. Femeile care nu au fost niciodată gravide au un risc mai mare de cancer de sân decât femeile care au avut una sau mai multe sarcini; Lipsa alăptării. Alăptarea este un factor de risc protector; Terapia de substituție hormonală postmenopauză. Femeile care iau medicamente care conțin estrogen pentru a trata simptomele menopauzei au un risc crescut de cancer mamar. Odată întreruptă terapia, scade și riscul; Contraceptivele orale — când sunt administrate înainte de prima sarcină sau pe o perioadă mai mare de 10 ani; Consumul abuziv de alcool.

Screening-ul cancerului de sân include:

  • Examenul clinic al sânului efectuat de medicul de familie sau medicul ginecolog — anual, începând cu vârsta de 40-50 de ani.
  • Ecografia de sân. Femeile sub 40 de ani au sâni cu o densitate mai mare, de aceea mamografia nu este relevantă în stabilirea diagnosticului. O ecografie va arăta orice nodul sau anomalie prezente.
  • Mamografia — o investigație imagistică neinvazivă, care durează aproximativ 10 minute. Nu necesită pregătiri speciale și, în funcție de dimensiunea glandei mamare, este nedureroasă sau minim dureroasă. Se va efectua anual sau o data la doi ani, după împlinirea vârstei de 40 de ani sau chiar mai devreme dacă există cazuri de cancer de sân în familie.
  • RMN de sân — recomandat femeilor cu un risc crescut de cancer de sân.
    Autopalparea glandelor mamare — trebuie făcută lunar, la aproximativ o săptămână după menstruație, începând cu vârsta de 20 de ani.

Cu toate acestea, există persoane care dezvoltă cancer mamar fără a avea vreun factor de risc cunoscut. Semne si simptome ale cancerului de sân pot include: Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este prezența unei formațiuni nodulare la palpare la nivelul sânului; Schimbări în mărimea, forma sau aspectul unui sân, retracții ale pielii în zona sânilor; Modificări ale pielii care acoperă sânul (roșeața, cruste, striații sau îngroșare); Iritarea pielii sau a zonei din jurul sânilor (cojirea, scalarea sau exfolierea zonei pigmentate a pielii din jurul mamelonului sau a pielii de pe sân); Durere sau senzație de arsură la nivelul sânilor sau mameloanelor; Modificări ale formei și/sau consistenței mamelonului, mamelon inversat sau retragerea mameloanelor; Prezența de secreții mamelonare, în afara perioadei de lactație.
Screening-ul — esențial în depistarea precoce a cancerului de sân. Cancerul de sân este uneori descoperit după apariția simptomelor, când boala este deja în stadii mai avansate. Cum multe persoane cu cancer de sân incipient nu manifestă vreun simptom, este deosebit de important să-ți faci testele de screening recomandate înainte de apariția oricărui simptom. În cazul în care se constată ceva suspect în timpul unui examen de autopalpare, unui examen de screening sau dacă ai oricare dintre simptomele cancerului de sân, mergi la medic. Rețineți! 1 din 8 femei riscă să dezvolte cancer la sân. Mergeți la control acum! Cu cât este depistat mai devreme, cu atât cancerul mamar poate fi tratat mai ușor și cu rezultate mai bune.

Articolul precedentLilia Pilipețchi a preluat funcția de primăriță a municipiului Soroca
Articolul următorFapte văzute, auzite și trăite (XXIV)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.