Muzeul Ostașului Român „Memoria” din Vărvăreuca

2
112

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

În majoritatea satelor mai mari şi mai mici din Republica Moldova, dar şi oraşe avem mii de complexe memoriale şi zeci de muzee care cinstesc gloria ostaşilor sovietici. Dar în ceea ce priveşte memoria ostaşilor care au luptat în armata română, care a fost compusă la fel din buneii şi străbuneii noştri, nu prea s-a făcut nimic. O excepţie frumoasă ar fi muzeul Ostașului Român „Memoria” din satul Vărvăreuca, raionul Floreşti, fostul judeţ Soroca. Muzeul amplasat în gospodăria lui Victor Țîbrigan este dedicat ostașilor români căzuți în lupte în ambele războaie mondiale, iar clădirea se deosebeşte prin troița instalată în faţa casei.

Exponatele sunt amplasate în trei din cele patru odăi locative ale casei, iar în una locuieşte fondatorul muzeului. Bărbatul şi-a adus muzeul acasă după ce a fost impus să părăsească sediul din casa de cultură din sat. O bună parte din exponatele de aici sunt cu specific militar, acestea sunt așezate pe bănci școlare. Copii ale documentelor istorice, fotografii, arme de luptă din Primul şi al Doilea Război Mondial, obiecte ale militarilor şi multe altele amintesc de operațiunile militare duse de armata română pentru eliberarea Basarabiei. O parte dintre obiecte au fost strânse pe înălțimea „Bortoasa” din preajma satului, unde în 1941 au avut loc operaţiuni militare şi în care au decedat 360 de militari români. În celelalte odăi ale muzeului improvizat găsim vestigii arheologice și exponate etnografice, unele dintre care au fost colecţionate de la oamenii din sat. Râşnite, pluguri, icoane pictate, tablouri şi multe altele pot fi văzute la Vărvăreuca.

Deşi acest muzeu este unul de amator, fără o inventariere și clasificare profesionistă, idea şi realizarea acesteia a fost salutată de mulţi vizitatori, mai ales că o instituţie muzeală profesionistă pe această nişă la noi lipseşte. Cu toate acestea, “casa-muzeu” este vizitată de mulţi dintre cei pentru care Prutul nu este hotar şi nici ocupaţia sovieticilor — eliberare.

2 COMENTARII

  1. VA ADUC LORA CUNOSTINTA SINT VICTOR TIBRIGAN DIRECTORUL COMPLEXULUI MUZEAL MEMORIA OSTASILOR ROMANI PRIMUL MUZEU DIN BASARABIA INREJISTRAT SI IN ROMANIA IN CARE INTRA MUZEUL CIMITIRUL EROILOR REABILITAT DE MINE INALTIMEA BORTOASA UNDE INSTALEZ UN MONUMENT CRUCEA MEMORIEI OSTASILOR ROMANI UNDE AU MURIT OSTASII ROMANI PENTRU ELIBERAREA SATULUI VARVARENI FLORESTI SI FINTINA EROILOR FACUTA DE OSTASII ROMANI IN TIMPUL LUPTELOR ASTEPT AJUTOR DIN ROMANIA DE A FACE LUCRARILE VA ASTEPT PE 27 MARTIE PENTRU INAUGURAREA CRUCEI MONUMENT INVIT SI TELEVIZIUNEA VICTOR DOAMNE AJUTA

  2. IN ACESTE ZILE GRELE PENTRU TARA CU PANDEMIA VIRUSUALA SI ASTEPTIND NOUL PARLAMENT CU PARERE DE RAU DE UNUL SINGUR NU AM DOVEDIT SA FAC DESCHIDEREA MONUMENTULUI CRUCEA MEMORIEI PE 27 MARTIE ZIUA UNIREI BASARABIEI CU ROMANIA TOTUSI O SA INAUGUREZ MONUMENTUL IN VARA CIND AU MURIT EROIC OSTASII ROMANI PENTRU ELIBERAREA SATULUI VARVARENI FLORESTI DUMNEZEU SAI ODIHNEASCA EROII NEAMULUI VICTOR TIBRIGAN MUZEU MEMORIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.