Medicii soroceni ne învață: Cum facem deosebirea dintre gripă, răceală și COVID-19?

0
509
foto: Pixabay.com

Într-o perioadă cu multe viroze respiratorii și în contextul pandemiei, ne punem întrebarea dacă este o răceală, gripă sau infecție prin Covid-19? Specialiștii în epidemiologie dovedesc că gripa, Covid-19 și virozele se răspândesc în același timp în această iarnă.

„Răceala, gripa și infecția cu noul corona virus, au simptome similare, de aceea în lipsa unui test este dificil să facem diferența dintre ele. Virozele, gripa și Covid-19 sunt boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de diferite tipuri de viruși (SARS-CoV-2, virusuri gripale și adenovirusurile). Virusul SARS-CoV-2 este mult mai contagios și poate duce la o răspândire continuă între oameni” ne spune Liudmila Evstratova , medic de familie al Centrului de Sănătate Soroca-Nouă „Ina Popescu”.

„Trebuie să recunoaștem că a apărut gripa porcină în Franța. Clinica nu se deosebește, numai analiza PCR poate confirma diagnosticul. Covid-19 are trei variante – Uhan, Delta și Omicron. Clinica e diversă la toate formele. Ele sunt mai multe variante numerotate după alfabetul grecesc. Dar pandemia este rezultatul anume acestor forme sus numite”, ne informează Petru Medvețchi, medic de familie al Centrului de Sănătate Soroca-Nouă „Ina Popescu”.

Liudmila Evstratova, ne-a explicat și care sunt manifestările și cum diferențiem cele trei tipuri de viroze. „Persoana care este infectată cu Covid-19 poate fi contagioasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în comparație cu gripa sau răceala. Instantaneu apar următoarele simptome: temperatura corpului mai înaltă de 37,5 Grade Celsius, lipsa gustului și a mirosului.

O simplă răceală debutează treptat, de la 1-3 zile de la contactul cu virusul. Simptomele de oboseală, durerea în gât, congestie nazală, strănut, mai puțin febra. De obicei, răceala dispare în decurs de șapte zile de la prima manifestare.

Gripa se instalează brusc, cu debut acut de febră cu valori înalte între 38,5 și 39,5 Grade Celsius, frisoane, tuse uscată, durere toracică dimineața sau vomă. Recuperarea persoanelor cu gripă durează de la zece zile până la două săptămâni. Copii au un risc mai sporit de a primi complicații, în comparație cu maturii”.

Medicii menționați mai sus, ne îndeamnă să avem grijă de noi și să respectăm următoarele măsuri de profilaxie și recomandările generale: Una dintre cele mai importante măsuri este vaccinarea împotriva tuturor virusurilor. Dar nu trebuie să uităm și de respectarea regulilor de igienă și să purtăm corect în continuare masca de protecție.
Recomandări:
· Evitați zonele aglomerate, unde sunteți expuși la contactul direct și indirect cu un număr mare de persoane.
· Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască medicinală, batistă sau folosiți plierea cotului când tușiți sau strănutați.
· Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun. Nu reutilizați batista sau șervețelele.
· Evitați contactul cu persoanele ce prezintă febră, tușesc sau strănută.
· Nu luați medicamente fără recomandarea medicului. Stați acasă când sunteți bolnav.
· Aerisiți spațiul închis.
· Vaccinați-vă în fiecare toamnă împotriva gripei.
· Vaccinați-vă împotriva Covid-19 , pentru că vaccinurile salvează vieți.

Liudmila Evstratova, medic de familie al Centrului de Sănătate Soroca-Nouă „Ina Popescu” ne mai îndeamnă să fim atenți la apariția simptomelor precum febra, oboseala, dureri în gât, dificultăți de respirație, cefaleea intensă, pierderea gustului, mirosului, tuse seacă care se agravează sau nu cedează. Dar cel mai corect ar fi să consultam imediat medicul de familie.

Valeria Prisacari


Articolul precedentCând va scăpa Soroca de Cod Roșu? Cu așa atitudine NICIODATĂ! / VIDEO
Articolul următorUnde în Republica Moldova sunt implementate cele mai noi tehnologii de eficienţă energetică? / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.