Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul din Afganistan, anul acesta, în raionul Florești, a fost marcată la 14 februarie. Menționăm că acest eveniment reprezintă prilejul de a exprima un profund și sincer omagiu și de a evoca sacrificiul ostașilor floreșteni pierduți în grozăviile acelui război.
Veteranii Asociațiilor Obștești “Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan a Republicii Moldova”, „Asociația Veteranilor și Participanților la Războiul de pe Nistru” și „Uniunea Cernobîl din Moldova” din raionul Florești, împreună cu liderii lor, preşedintele raionului, dl Ștefan Paniș, vicepreşedinţii, Gheorghe Gancear și Alim Afonin, secretarul Consiliului raional, Daniel Turculeț, conducerea primăriei orașului Florești, angajaţii Consiliului raional, consilierii raionali, primarii localităților din raion, efectivul Inspectoratului de Poliție, militarii de la Regimentul de Aviație Lunga și de la Baza Păstrare Tehnică, Armament și Patrimoniu Militar, angajații serviciilor publice desconcentrate și ai instituțiilor medico-sanitare publice din orașul Florești, elevii instituțiilor de învățământ din oraș ș.a. au participat la Marșul Memoriei dedicat celor care au luptat în cruntul război.
Coloana s-a deplasat la Complexul Memorial al Eroilor din parcul central al orașului Florești. Munteanu Ilie, preot militar din cadrul Regimentului de Aviație Lunga, a oficiat slujba de pomenire pentru ostașii căzuți pe câmpul de luptă. Mitingul solemn a fost deschis prin onorarea Imnului de Stat al Republicii Moldova.
Mihail Bulat, președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, în discursul său a evocat faptele de eroism ale pământenilor noştri. A mulţumit veteranilor pentru bărbăția, curajul și jertfirea de sine de care au dat dovadă în perioada anilor 1979 – 1989. Dumnealui a exprimat mulțumiri, însoțite de apreciere veteranilor pentru faptele de sacrificiu, căci, în pofida suferințelor, atât fizice cât și sufletești, au găsit puteri și au continuat viața și activitatea cu demnitate, servind drept exemplu pentru societate. Dumnealui a menționat că Complexul Memorial din or. Florești, inaugurat în anul 2013 în memoria eroilor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, a eroilor căzuți în războiul din Afganistan și în memoria victimelor catastrofei de la C.A.E. Cernobîl, va fi renovat anul acesta cu suportul Consiliului raional Florești.
Cu un mesaj adresat veteranilor războiului a venit Ștefan Paniș, președintele raionului. Dumnealui a menționat: „ …Veteranii războiului din Afganistan întorși acasă, au continuat să fie la datorie și s-au sacrificat pentru țara noastră. Anume ei, veteranii acelui cumplit război, au fost printre primii care au apărat țara în războiul de pe Nistru, iar 44 de participanți ai războiului din Afganistan şi-au dat viaţa pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova… Suntem datori să dăm tinerii generații o educație bazată pe dragoste de țară, curaj, respect reciproc, dialog, egalitate și responsabilitate. Suntem datori să protejăm în mod permanent valorile democratice și pacea durabilă, pentru ca noi și urmașii noștri să trăim într-o lume sigură și prosperă. Și, totodată, este de datoria fiecăruia dintre noi să-i onorăm și să le mulțumim veteranilor pentru devotament și vitejie, pentru că au plătit cu prețul vieții pacea și siguranța noastră. Spiritul Dumneavoastră de sacrificiu trebuie să ne inspire în tot ceea ce facem și să ne ghideze pașii spre îndeplinirea unor obiective mărețe, care întotdeauna depășesc cu mult limitele preocupărilor individuale, pentru că avem aceeași responsabilitate față de memoria eroilor noștri, dar și față de generațiile care vin.”
Cu un mesaj de recunoștință veteranilor din Afganistan a venit și Olesea Rotarciuc, viceprimarul orașului Florești. Dumneaei le-a mulțumit veteranilor pentru sacrificiu și pentru exemplul demn de urmat: „Deși au trecut mai bine de trei decenii, amintirea confruntărilor din Afganistan persistă în conștiința participanților la acel măcel. Mulți dintre ei nu s-au mai întors, iar cei rămași au revenit la baștină cu răni fizice și cu sufletul schilodit de grozăviile prin care au trecut. Cu toate acestea, au găsit puteri să-și trăiască viața decent…” Vladimir Tapalagea, șeful Secției Administrativ-Militare Florești a specificat că: „Sacrificiul celor care au luptat nu poate fi uitat. El ne învață cât de prețioasă este pacea. Suntem datori să o păstrăm, să prețuim viața și să oferim oamenilor noștri șansa să-și trăiască anii cu speranță, în liniște și prosperitate.”…
Trebuie să menționăm că din partea țării noastre, la război au participat aproximativ 12 500 militari, dintre care 310 originari din raionul Florești. 700 ostași moldoveni au fost răniți, iar 301 tineri și-au pierdut viața. Printre ei sunt și 5 pământeni, căzuți cu moarte de erou. E dureros să constatăm că zi de zi numărul veteranilor decedați este tot mai mare. La momentul actual, în raionul nostru avem 55 de veterani decedați pe timp de pace din cauza rănilor și a suferințelor. În memoria celor căzuți a fost anunțat un minut de reculegere.
Melodii patriotice au răsunat în interpretarea colectivului artistic cu titlul model „Dalbe Flori” din cadrul Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport, conducător artistic – Iurie Odobescu. La finele activității, în semn de recunoștință veșnică eroilor care s-au jertfit viața îndeplinind datoria de ostaș, au fost depuse flori la Memorialul Eroilor. Bucuria revederii, dar și amintiri triste au împărtășit veteranii la micul dejun pregătit la bucătăria de campanie şi oferit celor prezenţi direct în parcul central.
Silvia RUSU, specialist principal, Serviciul Administrație Publică
Imagini foto: Ina CEVAGA, șef Serviciu Administrație Publică