Mănăstirea Răciula — “Vaticanul” nostru din ținutul Călăraşiului

0
165

Una dintre frumoasele mănăstiri basarabene este şi cea de la Răciula, sat din preajma oraşului Călăraşi. Mănăstirea de aici, spre deosebire de altele, se află chiar în sat, iar curtea acesteia cuprinde cele două biserici şi zeci de case ale maicilor şi mirenilor.

Este, de fapt, un mic Vatican aşezat în centrul localităţii. Strada “Sfânta Maria” din curtea mănăstirii urcă printre casele călugăriţelor şi ale sătenilor, iar veneticii sunt rugaţi să respecte regulile sfântului lăcaş. Aceasta a fost ctitorită în 1797 de către doi fraţi — Andrei și Ioan Rosea, pe terenul donat de un răzeş.

La început au fost ridicate două biserici din lemn, reconstruite mai târziu din piatră, cea de vară cu hramul “Naşterii Maicii Domnului”, iar cea de iarnă în cinstea “Sfântului Ierarh Nicolae”. În 1959, când regimul comunist a dorit să închidă această mănăstire, ţăranii s-au revoltat.

De Duminica Mare trei sute de miliţieni au fost trimişi la Răciula, iar sătenii i-au întâmpinat cu furci, topoare şi coase. Nouă zile şi nouă nopţi a durat asediul mănăstirii, trei săteni au fost ucişi, câteva zeci — răniți, iar o parte din localnici împreună cu stareţa au fost arestaţi.

Bisericile au fost jefuite, iar icoanele, cărţile bisericeşti şi tot ce s-a mai găsit au fost arse. Timp de ani buni mănăstirea a fost transformată în sală pentru petreceri şi club de dansuri, iar unele gospodării-chilii au fost împărţite sătenilor. Astăzi aici este linişte şi doar toaca mai sparge tăcerea care se aşterne peste mănăstire.


Articolul precedentNatalia Barbu ne va reprezenta țara la Eurovision cu piesa „In the middle”
Articolul următorPlantele vorbesc: Cercetătorii japonezi descoperă modul lor de a comunica
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.