Locul unde se întâlnesc istoria, știința și arta – MUZEUL

0
337

Muzeul este locul în care istoria, arta, știința și patrimoniul se întâlnesc pentru a ne educa, a ne inspira și a ne conecta cu lumea înconjurătoare. Muzeul este un spațiu în care poveștile devin vii, iar obiectele devin mărturii ale vremurilor trecute. Astăzi, de ziua profesională a muzeelor am decis să adresăm câteva întrebări doamnei Aurica Osatiuc, directoarea muzeului de Istorie şi Etnografie din Cosăuţi.

De când începe istoria muzeului din satul Cosăuți?

Muzeul de Istorie și Etnografie Cosăuți se înscrie ca a doua instituție muzeală de interes public din raionul Soroca, după Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca. Muzeul se prezintă ca unul dintre cele mai importante obiective excursioniste din localitate. În anul 1965, profesorul de geografie Iacob Popov, înființează muzeul școlar de studiere a ținutului natal (obține locul III printre muzeele școlare din republică în anul 1988). Bazele Muzeului de Istorie și Etnografie Cosăuți sunt puse în anul 1985,când director devine profesorul Vasile Ciobanu,care în incinta noii școli vernisează expoziții cu un număr mare de exponate, colectate de la oamenii din sat sau depistate în urma săpăturilor arheologice efectuate în apropierea satului Cosăuți. În anul 1995 prin eforturile comune ale directorului muzeului și ale autorităților publice locale, Muzeul de Istorie și Etnografie Cosăuți a fost transferat în clădirea primei școli laice de la Cosăuți-monument istoric, construit la 1896, în care își desfășoară activitatea și astăzi.

Câte exponate sunt în muzeu și care sunt cele mai vechi?

Muzeul în prezent deţine un patrimoniu de circa 7250 de piese. Expozițiile realizate în cadrul muzeului pun în valoare bogățiile naturale ale localității și reflectă îndeletnicirile populației dar și istoria, cultura și activitatea social-economică. Muzeul dispune de două săli care sunt amenajate cu expoziții permanente, care permit etalarea expozițiilor cu tematică diversă, intradisciplinară, care reflectă dezvoltarea etnosului și a culturii locale tradiționale, ilustrată prin diverse bunuri de patrimoniu.

Cum reușiți să completați muzeul cu noi exponate?

Îmbogăţirea fondului muzeului cu noi exponate se realizează grație efortului comun al tuturor cosăuțenilor care donează instituției noastre articole noi şi unice. Unele piese din muzeu sunt confecționate cu multă voinţă şi iscusinţă de către dna. Truhina Cristina, muzeograf, precum articole de broderie, mileuri, croșetări. Completarea fondului are loc și pe seama fotografiilor de la diverse expoziții sau activități. Pe pagina de Facebook a muzeului întotdeauna venim cu apel către oamenii de bună credință de a dona obiecte vechi, păstrate în casele și gospodăriile lor, pentru a dărui muzeului o nouă viață și ne bucurăm nespus de mult când ni se răspunde apelului.

Cine vă sunt vizitatorii? De unde au venit cei mai de departe vizitatori?

De-a lungul activității sale, sigur că muzeul nostru a fost vizitat de zeci de mii de oameni din diferite colțuri ale lumii, am avut vizitatori practic din toate țările europene: România, Ucraina, Polonia, Cehia, Ungaria, Italia, Franța, Anglia, Irlanda, Islanda, Spania, Portugalia, Germania, Federația Rusă dar și vizitatori din alte state precum SUA, Canada, China, Etiopia.

Ne-au pășit pragul de la copii, elevi, studenți, învățători, profesori universitari, artiști și oameni de cultură până la înalți demnitari de stat, miniștri, secretari de stat, parlamentari și președinți de țară.

Ce evenimente ați organizat în muzeu în ultima perioadă?

Satul Cosăuți ca destinație turistică importantă a atras atenția reporterilor, a ghizilor turistici, tinerilor exploratori dar și a specialiștilor din domeniul culturii și a celor din sfera socială. În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, 22 – 30 septembrie 2022 a fost organizată în incinta muzeului Masa rotundă cu genericul   „Potențialul culturii și al patrimoniului pentru o creștere durabilă”, subiectul fiind abordat în cadrul unui dialog constructiv la care au participat conducători ai instituțiilor publice locale, reprezentanți ai societății civile, primarul comunei Cosăuți și reprezentanți ai Consiliului Local Cosăuți, axându-ne pe probleme identificate astfel încât să genereze idei și soluții pentru îmbunătățirea anumitor servicii la nivel de localitate. Evenimentele organizate recent au fost Noaptea Muzeelor și Ziua Muzeelor.

Ce planuri aveți pe viitor?

Muzeul de Istorie și Etnografie Cosăuți este o instituție deschisă publicului prin punerea la dispoziția acestuia, spre vizitare, a patrimoniului muzeal și are ca obiective achiziționarea, cercetarea și valorificarea mărturiilor legate de om și mediul înconjurător în scopul studierii, educării și recreerii, tezaurizând mărturii din localitate.

Obiectivele strategice ale instituţiei în perioada anului 2023 dar și pe parcursul a câțiva ani următori sunt:

  • Consolidarea muzeului ca centru informaţional, cultural şi educaţional;
  • Dezvoltarea patrimoniului și asigurarea condițiilor optime de gestiune, depozitare, conservare și valorificare;
  • Studierea patrimoniului și diseminarea rezultatelor acestui proces către publicului larg;
  • Cunoaşterea şi satisfacerea nevoilor beneficiarilor reali şi potenţiali ai Muzeului;
  • Dezvoltarea şi adecvarea serviciilor la solicitarea beneficiarilor;
  • Diversificarea ofertei culturale şi extinderea parteneriatelor, cu punerea accentului pe educarea publicului;
  • Promovarea serviciilor şi a imaginii instituţiei;
  • Promovarea şi implementarea proiectelor inovative şi a celor cu finanţare externă;
  • Dezvoltarea competenţelor profesionale ale personalului și susținerea profesionalismului în sectorul muzeal

Mulțumim doamnei directoare pentru acest interviu. Îi dorim cât mai multe realizări frumoase!


Articolul precedentValentina Jamba: “Cred cu fermitate că UNIREA va fi mai aproape, dacă vom fi în Uniunea Europeană”
Articolul următorDoar cu banii primăriei, la Trifăuți s-au reparat și modernizat mai multe edificii sociale / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.