Lectură online, cărți la domiciliu și dezinfectarea volumelor: Cum activează bibliotecile în timpul pandemiei

0
743
Bibliotecara Galina Negoiță dezinfectează cărțile returnate de cititorii din Vădeni

În ultimii ani s-a investit mult în dotarea bibliotecilor publice cu tehnică de calcul și dezvoltarea lor în centre atractive pentru locuitorii raionului și ai municipiului Soroca, instituțiile devenind nu doar locul în care împrumuți literatură, dar și o sursă importantă de informare și comunicare. Pandemia a afectat și activitatea acestor instituții, însă colaboratorii bibliotecilor s-au adaptat la situație, propunând cititorilor diverse soluții și activități în perioada stării de urgență. Tehnologiile informaționale au fost de mare ajutor.

Bibliotecara Snejana Palanciuc livrează cărțile cititorilor la domiciliu
  • Snejana Palanciuc, bibliotecară, Cosăuți: “Deşi am fost în concediu, am organizat online cu elevii din clasa întâi activitatea “Aplicație curcubeu #totulvafibine”, desene de Paşti, lecturi online, un filmuleț cu familia organizat cu clasa. La fel am ținut legătura cu cititorii prin telefon, email, messenger la dorința lor etc., în parteneriat cu Gimnaziul Cosăuți. Mai avem o activitate “Biblioteca la tine la poarta”, prin care livrăm la domiciliul beneficiarilor volumele solicitate.”

 

O bună parte din bibliotecari au lucrat online şi în perioada Situației de Urgență, Secţia Cultură și Turism a venit cu unele propuneri prin forme şi modele de promovare ale lecturii, anul 2020 fiind declarat Anul Lecturii.  

”În această perioadă am instruit o parte din bibliotecari pentru a fi la curent şi a ţine utilizatorul aproape de bibliotecă cu ajutorul tehnologiilor moderne de care au profitat bibliotecarii care au participat în PROGRAMUL NOVATECA. Mai problematic a fost cu bibliotecile care nu sunt dotate cu tehnologii performante. Pe lângă promovarea on line, multe biblioteci au găsit alte modalităţi de a fi aproape de utilizatori, făcând voluntariat dar şi repartizarea cărţilor la domiciliu. O altă formă a fost achitarea online a facturilor, expedierea documentelor de la bibliotecă. Mulţi dintre bibliotecari au venit cu idei proprii de iniţiere a unor concursuri de desen online… ”, ne-a comunicat Tamara Boboc-Coșciug, specialist superior la Secția raională Cultură și Turism.

Biblioteca Publică Rudi promovează lectura online
  • Eugenia Orghian, bibliotecară, Rudi: “Am avut instruiri cu doamna Tamara Coșciug online, cu utilizatorii am comunicat prin telefon dar și online. Am căutat site-uri cu literatură gratis și le-am recomandat cititorilor noștri care doreau să petreacă timpul în perioada stării de urgență cât mai util. Cu cititul ne descurcăm bine, mai greu stăm la capitolul jocuri online, fiindcă copii vor să joace anume la calculatoarele bibliotecii pentru ca su nt mai moderne. Am mai lucrat online în cadrul unui proiect, în care lucrăm de mai mult timp: ,,Abilitățileile cetățenilor în Republica Moldova”.
  • Galina Negoiță, bibliotecară, Vădeni: “Pe perioada de pandemie biblioteca publica Vădeni, datorită accesului la internet, livrează cu succes cărți, conținut care pot fi descarcate pe dispozitive sau chiar citit online de către utilizatori. Am desfășurat sesiuni video cu beneficiari (în primul rând elevi și studenți), se lucrează mult cu fondul de carte și periodicele existente, sunt oferite consultatii online, dar sigur oferim accesul direct la informație, respectând regulile de igienă și cele epidemiologice. A fost elaborat, de asemenea, un panoul informativ despre Covid-19”.

Restricțiile privind activitatea instituțiilor publice și îndemnul autorităților la autoizolare pentru cetățeni a crescut numărul cititorilor prin internet. Deși nu există o statistică clară, tendința este de creștere, mai spune doamna Coșciug.

 “Această pauză cu siguranţă îşi va pune amprenta şi asupra bibliotecii, dar salvarea este în utilizatorul virtual. La moment nu dispunem de o statistică pentru această perioadă nu, dar sunt sigură că numărul utilizatorilor virtuali s-a mărit comparativ cu utilizatorii fizici”.

  • Ana Paveliuc, bibliotecară, Bădiceni: ” Am activat online. Am o zi în care citesc o carte pentru copii, iar procesul îl filmez și îl public pentru cititorii noștri. Plus si prin aplicația  messenger dezvolt serviciul modern de biliotecă “Citim o carte”. Cu elevii de asemenea ținem legătura și desfășurăm activități online. Ei citesc o carte la dorință, apoi online ne fac un rezumat al cărții și mesajul acesteia.”
  • Elena Sicorscaia, bibliotecară, Nimereuca: “În această perioadă am activat la distanță, cea mai mare parte din activitate sa desfășurat online. Pe pagina de Facebook a bibliotecii am postat diferite informații utile la diverse teme. Pentru utilizatorii care au solicitat literatură prin intermediul: gmail, skype, telefonului  am distribuit cărțile la domiciliu. “

 

De scurt timp, bibliotecile publice și-au reluat activitatea. Totuși, în condițle epidemiei, angajații sunt obligați să respecte o serie de reguli, cum ar fi distanța socială, limitarea numărului de vizitatori care se pot afla în același timp în bibliotecă la  2-3 persoane, dezinfectarea cărților returnate de cititori, purtarea măștii de protecție și a mănușilor, dezinfectarea mâinilor etc.

“Acum o săptămână bibliotcile şi-au redeschis uşile, deşi au unele restricţii ,totuşi încearcă să facă faţă lucrului. Din cauza restricțiilor legate de epidemie am ratat multe evenimente importante precum: Ziua Profesională a bibliotecarului, concursul “La Izvoarele Înţelepciunii”, care s-a amânat pentru toamnă, TVC “Lectura pentru toţi”,  dar sper să revenim la normal şi să continuăm activitatea. Am ţinut legătura zilnic cu toţi bibliotecarii care au activat pe reţelele de socializare. Avem și rezultate frumoase, bibliotecare care şi pe timpul Pandemiei au lucrat în proiecte. Iar cel mai frumos a fost rezultatul unui Concurs în care a perticipat bibliotecara Larisa Prisăcari de la Şolcani şi a câştigat”, a mai menționat Tamara Boboc-Coșciug.

  • Nadejda Borozan, bibliotecară, Soroca: “Avem serviciu “Biblioteca la tine acasă” care are ca scop deservirea utilizatorilor cu cărți și informarea corectă a acestora și în legătură cu pandemia Covid-19. Biblioteca pentru copii “Steliana Grama” a continuat să asigure cititorilor deservire din partea acesteia în mediul virtual cu recomandări pentru lectură , ore de comunicare cu caracter informativ care au avut loc prin discuții telefonice, consultări în programul de învățământ, care la fel a trecut la metoda de livrare în mod online.

De asemenea s-au petrecut acțiuni de voluntariat pentru bătrâni precum procurarea produselor alimentare necesare și s-au organizat sesiuni video în care s-au discutat despre cărțile citite recomandate de bibliotecari.  Toată echipa bibliotecii s-a implicat activ în activitățile enumerate, inclusiv la organizarea activităților care să asigure vizibilitatea acestora prin promovare pe rețelele de socializare și mass-media.

Bibliotecara Nadejda Borozan ajută cititorii, livrându-le volumele solicitate acasă

    Totodată, în această perioadă am participat la instruiri online organizate de doamna Coșciug despre forme și metode de promovare a lecturii pe timp de pandemie. Anul 2020 este declarat Anul Lecturii și încercăm și depunem eforturi ca să promovăm lectura prin diverse metode, ca să asigurăm utilizatorilor cunoștințe și abilități de comunicare și aplicare în viață”, a mai spus doamna Borozan

În raionul Soroca sunt 56 biblioteci publice.


Articolul precedentSorocenii sunt invitați diseară la Noaptea Europeană a Muzeelor
Articolul următorCinci cazuri noi de infecție prin COVID-19 în raionul Soroca sunt confirmate astăzi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.