La Soroca a fost donat utilajul agricol pentru prima cooperativă de fermieri ce practică agricultura ecologică

0
569

Ieri, 27 februarie 2020, în satul Iorjnița din raionul Soroca a avut loc evenimentul de donație a unui utilaj agricol și anume a unei remorci de împrăștiere a gunoiului de grajd. Activitatea a început la Întreprinderea Individuală ”Dumitraș Andrian”, fiind prezenți mai mulți fermieri din cadrul cooperativei care practică agricultura ecologică „ECO-FERM”, Kateřina Šilhánková, consilier al Ambasadei Cehiei în Republica Moldova, Silvia Bicenco, directorul People in Need Moldova, Aliona Andriuță, șefa Direcției Agricultură și Alimentație Soroca, Mihai Gîtlan, primarul comunei Cosăuți, și alții.

Echipamentul agricol a fost oferit fermierilor în cadrul proiectului „Dezvoltarea agriculturii ecologice durabile în Republica Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, iar până acum aceștia au mai primit un cultivator pentru agricultură ecologică și un composter pentru gunoiul de grajd, în sumă totală de 62 mii euro.

Kateřina Šilhánková, consilier al Ambasadei Cehiei în Republica Moldova:
“Principiul european este ca țările mai dezvoltate și bogate să le ajute pe celelalte, ca să extindem cercul statelor din Europa care prosperă. Cehia și Republica Moldova au colaborări bilaterale și noi vrem să vă ajutăm să implementați Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Republica Moldova este o țară agrară și este foarte important să ajutăm ca cetățenii statului să redobândească potențialul său, să găsească noi oportunități pe piața locală și cea internațională. Noi ne implicăm în susținerea agriculturii atât la nivel ministerial, prin îmbunătățirea legislației, cât și de jos prin asociațiile de fermieri cu instruiri și utilaj”.

Silvia Bicenco directorul People in Need Moldova:
“Prin intermediul proiectului “Dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova” care îl implementăm împreună cu partenerii noștri s-a creat prima cooperativă de fermieri care practică agricultura ecologică ECOFARM. Proiectul se realizează cu susținerea financiară a Agenției pentru Dezvoltare Cehă. Echipamentul care îl donăm astăzi este al treilea la număr pe care-l primiți în acest proiect, sper să vă fie de folos și să îl utilizați cu spor și să faceți și profit”.

Aliona Andriuță, șefa Direcției Agricultură și Alimentație Soroca:
“Este îmbucurător faptul că această întreprindere individuală cu un conducător tânăr a răzbătut, posibil fiindcă are ambiție și astfel a obținut proiectul dat. Puțini produc la noi producție ecologică, doar câteva gospodării. Dumnealui se ocupă cu zootehnia și se vede că-i place, a văzut de la părinți și s-a avântat cu entuziasm în acest domeniu. Suportul este unul binevenit pentru dezvoltarea sa”.

Andrian Dumitraș, administratorul Cooperativei de Întreprinzător “ECO-FERM”:
“Noi am creat o cooperativă, suntem 7 persoane din nordul republicii care dispunem de terenuri agricole și ferme și am aplicat la mai multe proiecte în urma cărora am câștigat câteva granturi. Avem o activitate ecologică, și anume producem cereale ecologice, astfel suntem diferiți de agricultura convențională. Totodată nu poți să faci producție eco neavând fermă, așa că practicăm un circuit închis de lucru, iar ce obținem introducem înapoi în afacere. Ne-a motivat să activăm în acest sector faptul că prețurile la cereale în Republica Moldova sunt foarte joase, iar a celor ecologice prețul este mult mai mare. Cehia ne-a ajutat în acest proiect cu procurarea unor utilaje, cum ar fi un cultivator pentru agricultură ecologică, un composter pentru gunoiul de grajd, acesta îl fermentează pentru ca semințele de buruieni să se descompună, la fel mai avem și o remorcă pentru distribuirea gunoiului de grajd”.

“Scopul acestui proiect este promovarea agriculturii ecologice în Republica Moldova și consolidarea capacităților a mai multor organizații din sector (EcoLocal, MOVCA si cooperativa ECOFERM). Scopul proiectului va fi realizat prin mai multe activități precum: transferul de cunoștințe a experților naționali și internaționali, crearea serviciilor adresate fermierilor din agricultura ecologică, sensibilizarea publicului larg cu privire la agricultura ecologică și practicile benefice mediului” menționează organizatorii.


Articolul precedentStrategia de dezvoltare social-economică a municipiului Soroca supusă dezbaterilor publice
Articolul următor“Povestea acestui cal poate să fie povestea oricăruia dintre noi, atunci când nu mai suntem utili…”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.