La Muzeul din Soroca va fi vernisată Expoziția ”Copilăria în Gulag”

0
71

Expoziția ”Copilăria în Gulag” prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și excizare forțată din propriile familii în perioada 1940-1941 și 1944-1953. Urmare a politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească și deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951, din RSS Moldovenească au fost deportați circa 20.000 de copii; doar în al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 fiind deportați 11.899 de copii.

Unii copiii au murit în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați. La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, condițiilor vitrege din instituțiile de plasament pentru copiii ”dușmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au născut departe de locurile natale ale părinților și bunicilor.

Expoziția reunește circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al MNIM, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, Arhiva INIS ProMemoria al USM, arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească.

Organizatori: Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM și Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca în parteneriat cu Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova.
Vernisajul expoziției foto-documentare ”Copilăria în Gulag” și Masa rotundă vor avea loc joi, 28 aprilie 2022, ora 14:00, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca (str. Independenței, nr. 68).

Articolul precedentÎn această săptămână și la Soroca va fi marcată Ziua Mondială a Dansului
Articolul următorSTOP VOT pentru concursul foto „VINE, VINE PRIMĂVARA”!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.