La grădinița nr. 6 din municipiul Soroca este reparat acoperișul. Detalii

0
315

Din data de 20 august activitatea grădiniței nr. 6 din municipiul Soroca a fost sistată. Aici se desfășoară reparația capitală a acoperișului și alte lucrări de reparație curentă în interior.

În același timp, cei 120 de copii care frecventau instituția de educație timpurie s-au acomodat care și pe unde: unii acasă cu părinții, în așteptarea de a reveni la grădiniță, alții frecventează temporar alte instituții preșcolare. Autoritățile municipale și responsabilii de la firma care execută lucrările promit că la finele lunii octombrie activitatea grădiniței va fi reluată, iar educatorii și copiii vor putea reveni în grupe.

Startul a fost dat

După cum ne-a informat Rodica Rotaru, directoarea grădiniței nr. 6, oficial, procesul a demarat la 20 august, de facto însă lucrările au început cu puțină întârziere, dar speră că agentul economic responsabil de lucrări va reuși în termen. “Primăria a desfășurat licitația, a fost selectată firma care execută lucrările. Contractul a fost încheiat la data de 4 august, iar termenul limită, din câte cunosc, este sfârșitul lunii octombrie. Așa mi s-a spus, dar nu am văzut eu datele și nu am văzut contractul. Am fost să iau un exemplar de contract, să văd și proiectul, dar mi-au zis că nu e numaidecât sa-l am, totul este la primărie și dacă se interesează cineva, totul este acolo. Lucrările au început mai târziu decât a fost preconizat, la finalul lunii august, dar lucrează și în zilele de odihnă. Noi (directoarea, șefa de gospodărie și paznicii — n.a.) trebuie să fim aici în toată ziua, pentru că le trebuie acces la apă etc. Ploile au stopat un pic lucrările”.
La grădiniță se efectuează reparația totală a acoperișului: este înlocuit lemnul, iar în loc de foile de ardezie, interzise pentru utilizare în țara noastră, clădirea va fi acoperită nu cu țiglă metalică, dar cu tablă profilată (profnastil).
“Constructorii zic că la noi podul este foarte vechi. Grădinița este veche, iar blocurile din beton au crăpături și am înțeles că s-a optat pentru acest tip de acoperiș din motiv că este mai ușor. Dar nu sunt specialist și nu pot confirma”, explică doamna Rotaru.
Pentru reparația capitală a acoperișului, Consiliul orășenesc a alocat un milion de lei. Costul lucrărilor este de 730 mii lei. Mihail Grabciuc, viceprimarul municipiului Soroca, ne-a comunicat că trei firme au depus dosarele la licitație. Dar cea mai bună ofertă a făcut-o firma ”Foremcons” SRL. “Primăria a desfășurat licitație privind realizarea lucrărilor de reparație capitală a acoperișului la grădinița nr. 6. Suma totală a lucrărilor este de 730 mii lei. Lucrările sunt în toi și sperăm că, conform graficului, în timp de două luni de zile vor fi finalizate. Administrația grădiniței a solicitat sistarea activității grădiniței pentru două luni, iar la 20 octombrie lucrările trebuie să fie încheiate. Cel mai greu este pregătirea pentru a instala acoperișul nou. Trei firme au participat, a fost selectată aceasta. Acoperișul nu va fi cu ardezie, ci cu ”profnastil”, care corespunde cerințelor. Lemnul este schimbat din nou peste tot”.

Rodica Rotaru, discută cu Mihail Grabciuc despre mersul lucrărilor la reparația acoperișului

Întrebat cum vor fi cheltuiți restul banilor din milionul alocat acestei grădinițe, Grabciuc a spus: ”Cele peste 200 mii lei care rămân vor fi cheltuite conform devizului de cheltuieli prezentat de administrația grădiniței pentru reparația grupei”.
Potrivit administrației grădiniței, și în interiorul instituției se fac lucrări de renovare. Este vorba despre reparația depozitului pentru păstrarea produselor alimentare din interiorul blocului, reparația veceului pentru angajații grădiniței. Se planifică, de asemenea, reparația coridoarelor la grupele 01 și 04 și blocul sanitar din grupa 04. Lucrările vor fi realizate din sursele grădiniței, prevăzute la articolul “reparații”, mai spune Rodica Rotaru, care speră că toate lucrările vor fi finalizate în același timp și copiii vor reveni la grădiniță în condiții îmbunătățite.
L-am întrebat pe inginerul firmei ”Forencons” SRL, Radu Smetanca, cum decurg lucrările. Dânsul ne-a comunicat că starea acoperișului era una foarte rea și nu mai putea fi exploatat. De asemenea sistemul de ventilare și izolarea termică nu mai făceau față situației. Specialistul ne asigură că lucrările firmei pe care o reprezintă vor fi făcute calitativ și în termen. “Lucrările se desfășoară conform proiectului, fără abateri în graficul de execuție. Ventilarea va fi mai bună și, totodată, vom face termoizolarea podului cu vată minerală, cea veche era rea. Lucrările vor fi încheiate la mijlocul lunii octombrie”, a spus inginerul.

Ce-i cu copiii?

Între timp, educatorii de la instituție și-au sistat și ei activitatea, fiind în șomaj tehnic, explică doamna Rodica Rotaru. Aceștia primesc 75% din salariu, conform Codului muncii. În același timp, copiii au și ei o pauză de la activitățile la grădiniță, nu toți însă. Unii au fost înscriși temporar la alte instituții. “Noi nu i-am repartizat, pentru că era deja septembrie și fiecare instituție a primit copii pe toate locurile pe care le aveau. Iar conform regulilor, numărul de copii care pot fi înscriși depinde de metrajul spațiilor și nu poate fi mai mare decât prevede regulamentul, iar câte doi copii pe același pat nu se permite. Dar am rugat părinții să fie înțelegători și să meargă individual să încerce să-și înscrie copiii, dacă sunt locuri. O bună parte s-au încadrat la alte instituții. Circa 30 de copii au fost acceptați, din câte cunoaștem”, a menționat Rodica Rotaru.

Administrația planifică lucrări de reparație și în depozitul pentru păstrarea produselor alimentare din interiorul instituției

Am întrebat mai mulți părinți cum se descurcă în situația creată și ce soluție au găsit pentru copiii lor pentru perioada în care grădinița se află în reparație și iată ce ne-au comunicat:

Inga Bazic: Avem o fiică, care este elevă, și băiatul care merge la grădiniță. Soțul are un grafic mai mobil, mai este și bunica și ne descurcăm, dar oricum e greu ca copilul să rămână acasă. Două săptămâni încă mai merge, dar două luni, deja își întrerupe și activitățile didactice. Noi am decis să înscriem băiatul la altă grădiniță temporar și am reușit. Îndată ce grădinița nr. 6 își reia activitatea, vom reveni la această instituție.
Cristina Topală: Noi nu am optat pentru altă grădiniță, am decis că fiica noastră va rămâne acasă. Am auzit că nu sunt locuri la celelalte grădinițe, deși personal nu ne-am interesat. Așteptăm să se încheie lucrările de reparație și sperăm că acestea nu vor dura mai mult decât au fost planificate.
Ludmila Napercovschii: Ne este cam greu, pentru că am fost nevoită să dau copilul la altă grădiniță pe timpul reparației, iar noua grădiniță este mai departe de casă și trebuie să trezesc copilul mai dimineață. Nu a fost complicat să ne înscriem, deoarece anterior directoarea grădiniței a rugat colegele de la celelalte grădinițe să ne vină în întâmpinare. Pe de altă parte, ne bucurăm că este reparat acoperișul, pentru că pe timp de ploaie curgea acoperișul și trebuia demult de reparat.
Tatiana Chistol: Noi am transferat fiica la o altă grădiniță, cred că pentru totdeauna. Asta deoarece este mai aproape de liceul la care merge fiul mai mare. Dimineața îi duc pe ambii și seara la fel îi iau la aceeași oră pe ambii. În al doilea rând, fiica chiar nu are cu cine să rămână acasă și aceasta a fost soluția pe care am găsit-o.
Maria Furdui: Am înscris fiul la altă grădiniță, dar este temporar. Copilul meu are patru ani, dar a fost înscris în grupă cu copii de doi ani, în alte grupe nu erau locuri și mi-au intrat în situație. Vom reveni la grădinița nr. 6, pentru că nu pot să-l las în grupă cu copii mai mici. Nu am cu cine să-l las, eu lucrez, soțul la fel este angajat și buneii sunt în sat.

Observatorul de Nord” urmărește procesul de reparație și va reveni cu noi informații.


Articolul precedentCENTENAR: În România este un alt nivel de trai, mai înalt
Articolul următorSuntem pregătiți să facem față noilor inundații? (III)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.