La Bădiceni sfințirea darurilor pentru masa de sărbătoare va avea loc sâmbătă

0
1954

Primăria Comunei Bădiceni a informat într-o postare pe Facebook că la ședința Comisiei Situații Excepționale din localitate s-a aprobat o Hotărâre în privința desfășurării sărbătorii Pascale.

“Slujba în seara de Paști se va oficia la Biserica Ortodoxă Bădiceni, dar fără enoriași. Sfințirea darurilor pentru masa de sărbătoare va avea loc sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 8 dimineața pe la casele fiecărui locuitor al satului, astfel respectându-se toate procedurile legale. Începutul procedurii de sfințire se va începe de la răsărit pe traseul cum se umbla cu Ajunul Crăciunului. Toți credincioșii vor aștepta la poartă ca parohul bisericii, părintele Ioan să vină să savârșească procedura duhovnicească de sfințire a celor pregătite de fiecare

Autoritățile locale informează că măsurile date au fost aprobate pentru a reduce posibilitatea infectării cu Covid-19. Ulterior pe rețelele de socializare au fost postate mesaje și comentarii care critică această decizie.

“De când știu și am auzit nu am auzit că se sfințește pasca înainte de slujba de înviere, a scris fostul primar al comunei, Vasile Palamari. Primaria este în drept de a lua hotărâre cum să se oficializeze sfințirea pascăi etc. Ar fi fost bine ca creștinii să vină la biserică în noaptea învierii să formeze rânduri cu o distanță de 2 metri unul de altul în partea de la vale de biserică, cei care nu încap se întinde pe ambele părți ale drumurilor ce duc spre cimitir, poştă grădiniță, primărie și spre Grigorauca. Cei care vin la sfințenie sa fie cu măști și mănuși”. Bădicenenii care au comentat s-au împărțit în două tabere, unii susțin inițiativa autorităților, alții nu.

Totodată Episcopul Ioan al Sorocii consideră că este o decizie care nu încalcă rânduielile bisericești. “Nu văd vreo problemă în decizia adoptată de comun de către preotul Ioan Botea, parohul bisericii din Bădiceni și Comisia pentru Situații Excepționale din Bădiceni cu referință la modalitatea desfășurării rânduielilor bisericești din noaptea pascală. Sper că la Liturghia praznicală din noaptea Învierii alături de preot să mai fie prezente câteva persoane pentru a-l ajuta și de a împărtăși bucuria sărbătorii împreună, iar cu privire la sfințirea prinoaselor pascale sâmbătă, 18 aprilie, de asemenea, se admite, întrucât aceasta este tradiția liturgică a Bisericii Ortodoxe Ruse. În sâmbăta dinaintea Învierii Domnului, preotul săvârșește rânduiala corespunzătoare, apoi sfințește prinoasele. Învierea din morți a Mântuitorului Iisus Hristos să aducă lumină și pace, dragoste și binecuvântare în sufletele și familiile noastre!”

 

 

 


Articolul precedentAccesul în cimitirele din Chișinău va fi interzis. Și la Soroca se discută acest subiect…
Articolul următorMETEOROLOGII AVERTIZEAZĂ: Cod galben de vânt și îngheț
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.