Acum 15 ani, la 27 martie 2004, la Soroca a fost inaugurat Complexul Cultural Turistic „Lumânarea Recunoştinţei”. Inițial, complexul urma să se numească “Badea Mior”, ideea fiind propusă de scriitorul Ion Druță, originar din Câmpia Sorocii. Propunerea a fost acceptată de Guvern în vara anului 1997 și urma ca monumentul să fie finisat în câteva luni. Dar nu a fost să fie. Abia mai târziu acest monument a fost ridicat pe baza proiectului arhitectului Ion Pascal, dar multe lucruri s-au făcut în grabă, așa că nici astăzi nu au fost primite documentele de recepție finală a lucrărilor. Autoritățile raionale nu pot investi în dezvoltarea infrastructurii, fiindcă terenul din jur nu le aparține.
“La noi se pun monumente prin parcuri cu căpățânile astea de bronz pentru cutare sau cutare. Dar Miorița? Toți spun că asta-i populară, fiindcă-i din folclor. Dar eu simt timbrul vocii autorului Mioriței, o citesc și simt timbrul lui. A fost la început un singur om, probabil, un cioban care nici carte nu știa. Dar a pus Dumnezeu palma pe creștetul lui, l-a luminat așa și a spus dintr-o dată povestea neamului nostru de la început până la sfârșit, cu toate dramele și cu toată frumusețea pe care o are acest popor și o duce în inima lui. Și dacă pentru toți punem monumente, de ce el, care, poate, a fost cel mai mare geniu născut pe acest pământ, nu are nici mormânt, nici nume, nimic?”.
(Ion Druță)
De ani buni soarta monumentului este într-o situație incertă, iar unele doleanțe ale scriitorului Ion Druță în privința textului de pe pietrele de la scările de jos, au rămas ignorate. Terenul se află în gestiunea autorităților centrale, fiind inclus și în fondul ariilor protejate de stat, iar acest lucru împiedică lărgirea drumului de acces, construirea wc-urilor, amenajarea parcărilor și a altor elemente de infrastructură pentru deservirea acestei atracții turistice.